Ny livssituation – nye drømme

Interview

Peter Kepp Knudsen levede en tilværelse som passioneret pædagog med mange livsdrømme sammen med sin daværende kæreste. Men en bilulykke vendte op og ned på denne tilværelse.

Året var 2012. Peter kørte bilen, og hans gravide kæreste sad ved siden af. Alt var lykkeligt – særligt fordi de ventede deres første barn sammen. Lykken tog sig en drejning, da de blev påkørt af en anden bilist, der pludselig lavede en u-vending lige foran dem.

Peter kunne ikke undvige, og de endte i et sammenstød. Heldigvis slap Peters kæreste og deres ufødte barn fra ulykken uden betydningsfulde skader. Peter derimod fik to diskusprolapser i ryggen og en nerveskade i benet – skader, der har ændret hans livssituation fuldstændig.

Jeg havde en drøm om at åbne mit eget opholdssted for belastede unge. At se børn og unges udvikling giver mig utrolig meget livsglæde. Men nu har jeg efterhånden indset, at det ikke er muligt for mig at lave pædagogisk arbejde. De livsdrømme blev udvisket, og jeg må nu opbygge nye for resten af mit liv, siger Peter Kepp Knudsen i et interview til Danske Patienter.
Ulykkespatientforeningen støtter og vejleder

Peter Kepp Knudsen har det seneste år fået stor hjælp fra Ulykkespatientforeningen. Det kan være svært som borger at navigere i systemet, så han har ugentlig kontakt med en af foreningens socialrådgivere, som hjælper ham med at forstå afgørelser og lovgivninger. Det giver Peter Kepp Knudsen en tryghed at vide, at de i Ulykkespatientforeningen står klar til at vejlede og støtte – og at de vil ham det bedste.
Læs mere om Ulykkespatientforeningen her.

Når én times arbejde kan føles som at have løbet et maraton, må man indse, at et fysisk krævende arbejde som pædagog, hvor løft og gåture tilhører hverdagen, ikke er en realistisk drøm.

Hverdagen er vendt på hovedet

Det har været svært for Peter Kepp Knudsen at acceptere, at han ikke kan gøre de samme ting, som han kunne inden ulykken. Det har ofte resulteret i overbelastning af kroppen og dårligt humør.

Jeg er ikke altid en god udgave af mig selv. Jeg kan godt komme til at være meget negativ og brokke mig over mit handicap og over de udfordringer, jeg møder som bruger af sundhedsvæsenet, siger han.

Og den svære tid i årene efter ulykken fik derfor også konsekvenser for Peter Kepp Knudsens forhold, der ikke kunne holde. I dag lever han hos sine forældre, mens hans ekskæreste bor med deres to fælles børn.

Men selv om Peter Kepp Knudsen har haft svært ved at acceptere, at han ikke kan gøre det, han brænder for – og at hverdagen er blevet vendt på hovedet – er han i dag nået frem til mere realistiske drømme.

Peter Kepp Knudsen med sin yngste datter på 2 år. Jeg vil gerne fungere i et givende flexjob, hvor folk er forstående over for mit handicap – også selvom det er et skjult handicap, siger Peter Kepp Knudsen og afrunder
Jeg vil på sigt gerne være i stand til at tilbringe mere tid med mine børn. De giver mig alt min livsglæde tilbage på et split sekund, og timerne med dem får mig til at glemme alt om mit handicap og de udfordringer, jeg møder med sundhedssystemet. 

Tilbud til ulykkespatienter og pårørende

Ulykkespatientforeningen støtter og hjælper mennesker, der har været ude for en alvorlig ulykke eller invaliderende sygdom.

De arbejder målrettet for at forbedre livsvilkårene for de mere end 100.000 ulykkespatienter, der har alvorlige følger efter en ulykke.

Foreningen tilbyder forskellig hjælp og rådgivning til ulykkespatienter og pårørende. Se mere her.

Svært at navigere i sundhedsvæsenet

En af grundene til, at Peter Kepp Knudsen finder det svært at navigere i sundhedsvæsenet, er, at han oplever at måtte give de samme oplysninger igen og igen til forskellige sundhedsprofesionelle og sagsbehandlere undervejs i sit behandlingsforløb.

En undersøgelse har vist, at 52 procent af borgere med hyppig kontakt til sundhedsvæsenet ofte må give de samme informationer flere gange. 

Læs mere om undersøgelsen her.