Sundhedsvæsenets fremtid: Er brugerinddragelse vores redning?

Konference
Henning Søndergaard slipper for flere ugentlige besøg på hospitalet ved at gennemføre sin dialysebehandling om natten, mens hans sover.

Flere multisyge patienter, stigende ulighed og en presset økonomi. Fremtiden byder på store udfordringer for sundhedsvæsenet. Brugerinddragelse er en del af løsningen.

Sundhedsvæsenet står over for massive udfordringer de næste årtier. I takt med den stigende levealder har flere borgere behov for behandling i sundhedsvæsenet, antallet af patienter med multisygdom er i vækst, og uligheden i sundhed er stigende.

Det betyder, at sundhedsvæsenet skal håndtere flere patienter med mere komplekse forløb. Hvordan skal det kunne lade sig gøre, uden at man går på kompromis med kvaliteten?

Brugerinddragelse som løsning

Inddragelse af patienter og pårørende kan bidrage til bedre styring, mindre ulighed i udbyttet af sundhedsvæsenets tilbud og en bedre sammenhæng i patienternes forløb. Og så bidrager brugerinddragelse til en mere rationel brug af ressourcer.

Vi har talt om inddragelse af patienter og pårørende i nogle år, men der er stadig et stort potentiale ved øget inddragelse, som endnu ikke er udnyttet. Inddragelse kan blive svaret på, hvordan vi sikrer kvalitet i et sundhedsvæsen, der er under stigende pres, siger direktør Morten Freil fra Videnscenter for brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS).

Det kan dog være svært at vurdere præcist, hvad brugerinddragelse kan bidrage med – og i hvilket omfang. Derfor mødes en række eksperter til konference på Fyn i november for at blive klogere på potentialet og grænserne for inddragelse.

Det er vigtigt, at vi bliver ved med at dele ny viden og diskutere mulighederne. Brugerinddragelse er ikke nødvendigvis det eneste svar på fremtidens udfordringer i sundhedsvæsenet, men det er et centralt element, og vi skal se, hvor langt det kan bære os, siger Morten Freil.

Konference i Nyborg

Danske Patienter, ViBIS, Sundhedsstyrelsen, KL og Danske Regioner holder en stor national konference om potentialerne for inddragelse som svaret på sundhedsvæsenets udfordringer. Det sker den første november 2018.

Konferencen finder sted i Nyborg, og der er endnu en del ledige pladser.

Læs mere om konferencen her.

National konference

Mød blandt andet inddragelsesforsker Annemette Digmann, der fortæller, hvordan man med fordel kan bruge inddragelse til at ”ryste” systemet og få gjort op med vaner og fastgroet kultur.

Professor Morten Sodemann fra Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital deler viden om, hvordan inddragelse kan mindske uligheden i sundhed.

Og direktør for læring og innovation [JK4] Göran Henriks fra Qulturum i Jönköping (Sverige) fortæller om de økonomiske gevinster ved at inddrage.

Se det fulde program her.

Konference 1. november 2018

Videoer om brugerinddragelse

ViBIS har samlet og produceret en række videoer om brugerinddragelse i sundhedsvæsenet.

Find introduktioner til metoder og se gode eksempler på inddragelse fra hospitalsafdelinger, der allerede er i gang med at inddrage.

Du finder videoerne her.