Frivillige på retur: Sådan overlever patientforeningerne

Interview
none

Patientforeninger er nødt til at tænke i helt nye modeller, hvis de skal tiltrække frivillige i fremtiden, mener to eksperter. Her er deres bud på, hvordan man kan gribe udfordringen an.

Den traditionelle foreningsstruktur er ikke længere forenelig med den måde, som danskerne ønsker at engagere sig frivilligt i velfærdsorganisationer. Det mener professor i sociologi Thomas Boje, som forsker i frivillige, og Marie Holdt, chefkonsulent i Ingerfair, som er specialiseret i rekruttering af frivillige.

De erfarer begge, at organisationer på velfærdsområdet generelt oplever udfordringer med at rekruttere nye frivillige – heriblandt også patient- og pårørendeforeninger.

Det er ikke fordi, der er færre danskere, der vil engagere sig i frivilligt arbejde, men de vil engageres på en anden måde. Det skal være mere fleksibelt og engagerende end for eksempel en bestyrelsespost eller kassértjans, siger Thomas Boje, professor ved Roskilde Universitet.

Ud over fleksibilitet, går de frivillige også mere op i, hvordan netop deres kompetencer konkret gør en forskel for sagen – og hvad de selv kan lære af at løse opgaver for organisationerne.

Tidligere engagerede man sig, fordi ”nogen skulle jo gøre det,” men sådan er det ikke i dag. Der skal være mening i det. Man vil engagere sig, fordi der er en god sag, som man kan bidrage til, siger Marie Holdt, chefkonsulent i Ingerfair.

Færre timer til frivilligt arbejde

Undersøgelser viser, at danskerne bruger færre timer på frivilligt arbejde i forhold til 00’erne. De frivillige bruger i gennemsnit 15,5 timer om måneden på arbejdet, hvilket er et fald på 2,5 time siden 2004.

Der er kommet mere pres på arbejdslivet, og især børnefamilierne er hårdt spændt for. Nutidens pensionister har også fået mere travlt, bliver længere på arbejdsmarkedet og har fået flere omsorgsforpligtigelser, siger Thomas Boje.

Ud over tidspresset i hverdagen er der samtidigt kommet mere konkurrence om den frivillige arbejdskraft. Flere kommuner er begyndt at rekruttere frivillige til at løse serviceopgaver som for eksempel besøgsvenner på plejehjem, og der kommer stadigt flere organisationer, som har behov for frivillige hænder i den gode sags tjeneste – især på det sociale område og inden for klima og miljø.

Derfor er det ikke så mærkeligt, hvis patientforeningerne får sved på panden ved tanken om, hvad der skal ske, når en ny generation skal tage over fra de loyale pensionistfrivillige, som er kernen i mange af de lokale afdelinger i dag.

I løbet af et år stiger alderen på de frivillige ikke med ét år, men med to-tre år. Det er en hastig og dramatisk forældelse af gruppen. Det bliver et kæmpe problem, hvis man ikke kan få fat i de unge frivillige, for så bliver frivilligheden ”noget for ældre,” og så bliver det hverken sjovt for patientforeningerne eller de få unge, der vil engagere sig, siger Thomas Boje.

► Læs også: Nye frivilligroller skal redde lokalkredse

Foreningerne skal ind i fremtiden

Ifølge Marie Holdt er det vigtigt, at foreningerne hiver sig selv med ind i fremtiden, i stedet for at hænge fast i fortiden, hvis de vil undgå organisationsdøden.

Man er nødt til at tage alvorligt, at samfundet er i forandring. Man kan ikke læne sig tilbage og vente på, at tingene bliver som det var førhen. Der står mennesker, som gerne vil engagere sig, men det er ikke dem, der skal tilpasse sig til organisationerne – det er organisationerne, der skal tilpasse sig, siger Marie Holdt.

Patientforeningerne har heldigvis rig mulighed for at imødekomme de frivilliges ønsker i forhold til både fleksibilitet og opgaver, mener Thomas Boje.

Deres legitimitet er det demokratiske fundament – medlemmerne. Og dem skal de involvere i langt højere grad, hvis de vil overleve. Man kunne for eksempel opfordre medlemmer til at udvikle konkrete opgaver, tildele det en pose penge og så ellers lade dem løse opgaven, som de mener det skal gøres – uden alt bureaukratiet, siger han og uddyber: De skal opleve ejerskab og have mulighed for at forfølge de gode idéer, hvis de skal engageres. Det dræber engagementet, hvis det er bestyrelsen, der skal ind over og dikterer alt.

Det er Marie Holdt enig i. Som forening skal man konstant stille sig selv spørgsmålet, om de traditionelle strukturer er den rigtige løsning – eller om man kan gøre det smartere.

Vi ser en tendens lige nu, hvor man i højere grad organiserer sig uden for foreningerne via sociale medier, og her kan det gå meget hurtigt fra idé til handling. De frivillige gider ikke vente til næste generalforsamling for at komme videre med en god idé. Så går de et andet sted hen eller starter noget selv, siger hun.

Den tendens har Thomas Boje også spottet – især på klimaområdet.

Der foregår en masse uden for de traditionelle organisationer, mere eller mindre spontant, som er organiseret gennem internettet, hvor man laver dialoggrupper og prøver at få aktiviteter op at stå. Det er et spørgsmål om tid, før det også for alvor rammer patientforeningerne, siger Thomas Boje.

Udvid horisonten

Ifølge Marie Holdt bør patientforeningerne også blive bedre til at kigge ud over deres egen målgruppe, når de er på jagt efter nye frivillige.

Rekrutteringsgrundlaget er ikke kun medlemmer, patienter og deres pårørende. Man skal se på den opgave, man gerne vil løse, og så finde ud af, hvem der er bedst til at løse den. Dernæst skal man være skarpt på at lave målrettet rekruttering, så man brænder igennem alt den støj vi er udsat for i dag, siger Marie Holdt og forklarer: En opgave godt være relevant for både studerende og pensionister, fordi begge grupper har tid i hverdagen, men du fanger dem ikke med det samme opslag på Facebook. Organisationerne skal være meget skarpe i deres kommunikation om og til frivillige – også i forhold til, hvordan den konkrete opgave – stor som lille – bidrager til sagen. Det er dét, der motiverer.

Lovgivningen beskytter – lidt endnu

Hvis man skal have støtte fra det offentlige, skal man have en række formaliteter på plads – for eksempel vedtægter og en bestyrelse. Og derfor behøver patientforeningerne ikke føle sig truet af de nye organisationsformer og fællesskaber endnu, mener Thomas Boje.

Lovgivningen er ligeså traditionel som mange foreningers tankegang. Derfor er den model, som mange arbejder efter i dag, ganske godt beskyttet. Men vi begynder at se eksempler, hvor kommuner og fonde støtter enkeltpersoner eller borgergrupper med en god idé, så det kan være på retur. Det bør det i hvert fald være efter min mening, siger han.

Marie Holdt oplever også, at der kommer flere og flere tilfælde, hvor krav om de formelle foreningsstrukturer er tilsidesat. Hun opfordrer patientforeningerne til at se det som en mulighed for at lave mere samarbejde på tværs – både internt med grupper af lokale frivillige og eksternt med andre organisationer og samarbejdspartnere.

Man kan lige så godt droppe monopoltankegangen allerede nu. Flere fonde og kommuner trækker i retning af, at de kun støtter projekter, hvor man samarbejder på tværs. Det er sådan, fremtiden ser ud, slutter Marie Holdt.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen
Kommunikationschef
31 18 93 42

Thomas Boje

Thomas Boje er professor i sociologi ved Roskilde Universitet.

Han har været leder af adskillige større forskningsprojekter gennem de seneste årtier. For eksempel har han været med til at gennemføre flere danske undersøgelser om frivillighed.

Læs mere om Thomas Bojes forskning her.

Marie Holdt

Med knap 20 års erfaring i samarbejde med frivillige fra Danmark og England, kan man godt kalde Marie specialist i frivillighed med særligt fokus på ældreområdet. 

Hun er chefkonsulent i firmaet Ingerfair, der blandt andet hjælper organisationer med rekruttering af frivillige, holder kurser og udgiver bøger og podcasts.

Læs mere om Marie Holdts arbejde her.

Forening vil lave nye frivilligroller

menneskeflok.jpg

Hos UlykkesPatientForeningen er man i gang med at undersøge, hvordan man kan tiltrække flere frivillige til de lokale afdelinger ved at definere helt nye frivilligroller.

Læs interview med projektlederen her.

Frivilligrapporten: Kortlægning af frivillige i Danmark

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Center for Frivilligt Socialt Arbejde måler løbende på frivilligheden i Danmark.

For eksempel i forhold til, hvor mange der er frivillige, hvor mange timer de bruger om måneden, og hvad der motiverer dem til det frivillige arbejde.

Se de nyeste tal her.

Mette er den gennemsnitlige frivillige

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Mette Fugl Borgsmidt er som frivillige er flest. Måske bortset fra at hun bruger flere frivillighedstimer end gennemsnittet, som falder i disse år.

Læs TV2's interview med Mette Fugl Borgsmidt og Thomas Boje her.