Nye frivilligroller skal redde lokalkredse

Nyhed
none

Hvordan får vi fyldt bestyrelsesposterne op, når færre vil forpligte sig som frivillig? Det spørgsmål vil UlykkesPatientForeningen besvare med et projekt, der skal undersøge nye frivilligroller.

Episodiske frivillige. Det begreb kan man ligeså godt vænne sig til, for det er sådan, fremtidens frivillige ser ud. De nyeste tal fra Center for frivilligt socialt arbejde peger på, at flere danskere frem over kun vil forpligte sig i kortere perioder, end de vil være såkaldte ”loyale frivillige”.

De loyale frivillige er kernen i mange lokalkredse blandt patient- og pårørendeforeninger, så hvad stiller man op som forening, når færre ønsker at forpligte sig til for eksempel bestyrelsesarbejde? I UlykkesPatientForeningen er man i gang med et projekt, der skal skabe helt nye frivilligroller.

Vi kunne godt tænke os at skabe et nyt frivilligbillede, hvor der er plads til alle – uanset ressourcer. Hvis det eneste, man kan overskue, er at møde op til to årlige arrangementer og lave kaffe, så er det dét, man gør. Det er også et vigtigt og værdifuldt bidrag, siger projektleder og organisationskonsulent Liv Hübner Østergaard fra UlykkesPatientForeningen.

Formålet med projektet er først og fremmest at få læring om, på hvilke måder man kan være frivillig. Slutproduktet er en liste med prototyper, som lokalkredsene kan bruge i dialogen med potentielle frivillige, når de skal tale om, hvilke opgaver der skal løses og hvor meget – eller lidt – det kræver af den frivillige.

Tomme stole i sigte

På længere sigt håber UlykkesPatientForeningen dog også, at det kan øge kendskabet til foreningen, så de kan forhindre tomme stole i de lokale bestyrelser.

Vi håber, at de nye frivillige på længere sigt har mod og lyst til at engagere sig dybere, så vi kan få nogle nye på banen lokalt. Ellers er der huller i bestyrelserne om en årrække, siger Liv Hübner Østergaard.

I projektet er der udvalgt fem ud af de i alt 16 lokalkredse, der skal fungere som testkredse. De har selv meldt sig til projektet, og det er vigtigt for foreningen, at kredsene selv har lyst til at arbejde med en ny sammensætning af frivillige.

Hvis det skal være bæredygtigt, så skal de være med fra starten af. De er heldigvis meget tændte og synes, at det er en god idé, selvom nogle selvfølgelig er lidt betænkelige ved, at de på længere sigt skal overlade nogle af deres opgaver til nye frivillige, siger Liv Hübner Østergaard.

Flere patientforeninger er med

UlykkesPatientForeningen er ikke alene om udfordringen med at få frivillige kræfter i fremtiden. Til projektet er der tilknyttet en følgegruppe på 10 andre patient- og pårørendeforeninger, som bidrager med deres egne erfaringer og sørger for sparring undervejs.

Både medlemmerne af følgegruppen, de resterende 11 lokalkredse og andre interesserede vil få del i den læring, der kommer frem i projektet, fortæller Liv Hübner Østergaard:

Vi vil meget gerne dele ud af vores erfaringer, så det bliver tilgængeligt for alle på vores hjemmeside, når projektet er slut.

Projektet er finansieret af Veluxfonden og har en løbetid på knap tre år.

Fakta om frivillighed i Danmark

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

39 procent af den danske befolkning har i 2017 deltaget i frivilligt arbejde inden for de seneste 12 måneder. 

Teenagere og seniorer over 70 år tegner sig for den største andel af de frivillige. De 30-39-årige ligger lavest.

De fleste motiveres af, at de er med til at gøre en forskel. Dernæst kommer, at det frivillige arbejde er sjovt, og at de er en del af et fællesskab.

Kilde: Frivilligrapporten 2016-2018

Nye tal på vej

I sensommeren 2019 udgiver Center for frivilligt socialt arbejde en helt ny undersøgelse, der fokuserer på udviklingen i episodiske og loyale frivillige.

Rapporten bliver offentliggjort på www.frivillighed.dk.

Sådan overkommer patientforeninger udfordringen med færre frivillige


Antallet af frivillige er stabilt, men vi bruger færre timer på frivilligt arbejde og der er øget konkurrence om de frivillige blandt organisationer og det offentlige.

Man skal derfor tænke i helt nye strukturer og modeller, hvis man som forening skal gøre sig attraktiv over for potentielle frivillige. Det mener to eksperter i frivillighed.

Læs interview med dem her.