Årets Borgerinddragende Initiativ sætter fokus på digitaliseret inddragelse

Inddragelse, Nyhed
Ikon som billede - chat

Årets Borgerinddragende Initiativ står i digitaliseringens tegn. De fem nominerede er initiativer, der har brugt digitalisering til at inddrage brugere systematisk, grundigt og innovativt.

Coronavirus har på mange måder gjort vores indsatser, projekter og arbejdsgange mere besværlige. Men Coronavirus har også skabt rum til eksperimenter. Undtagelsestilstanden har på én gang givet incitament til at afprøve nye ting og i rekordfart modnet os alle sammen digitalt.

På den måde er virussen blevet en brændende platform, der har fået hele verdens befolkning til at hoppe i takt, og vi kommer nok til at lande et helt nyt sted. I mellemtiden har vi mulighed for at kigge på de potentialer, digitaliseringen trods alt byder på.

De 5 nominerede til Årets Borgerinddragende Initiativ er eksempler på, at digitalisering kan have stor værdi i inddragelsesprocesser. For tiden møder ViBIS imidlertid både projekter, der længe har anvendt digitalisering til at inddrage borgere men har fået et ekstra digitalt skub, og projekter, der har måtte innovere i en fart på grund af pandemiens begrænsninger.

Forskellige grader af erfaring

Hvornår er digitalisering særligt egnet til inddragelse, og hvornår giver det ikke mening? Hvordan digitaliserer vi inddragelsen af patienter og pårørende uden at miste nærheden, tilliden og fællesskabet?

Det ved vi forhåbentlig mere om, når samfundet åbnes op igen.

Det er en læringsproces, som de 40 indsatser, der var indstillet til nominering til Årets Borgerinddragende Initiativ, alle sammen bidrager til. De har budt en bedømmelseskomité indenfor, og i den sidder projektleder Annemette Lundmark Jensen med som repræsentant for Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse. Hun øjner tre forskellige grader af digital modenhed blandt de projekter, hun møder for tiden:

Der er dem, der har anvendt digitalisering længe. Dem kan vi lære noget af, for de understreger vigtigheden af at have patienterne med i selve udviklingen af initiativerne. Så er der dem, der allerede havde planer om digitalisering, men hvor covid19 fik projektet ud over rampen – måske på grund af tidens generelle ’goodwill’ over for digitale værktøjer. Sidst er der dem, der har måtte kaste sig ud i digitalisering grundet covid19, hvor nogle af dem har opdaget positive virkninger, som de ikke havde regnet med.
Annemette Lundmark Jensen, projektleder i ViBIS

De fem indsatser, der endte med at få en nominering, er alle såkaldt ’modne’ projekter. De har brugt energi på at tilrettelægge deres inddragelse, så den foregår systematisk og meningsfuldt, og digitalisering indgår som et centralt element i dette frem for at være en bisætning i projektet.

Du kan høre meget mere om digitaliseret brugerinddragelse til Nationalt Netværk for Brugerinddragelses online workshop om digitalisering den 23. marts.

Nationalt netværk for brugerinddragelse
13-15.30
Foregår online via Zoom

Kom og vær med til Nationalt Netværk for Brugerinddragelses online workshop. Denne gang bliver vi klogere på digitaliseret brugerinddragelse.

Kontakt

Annemette Lundmark Jensen. Foto: Tea Petersen

Annemette Lundmark Jensen

Projektleder
33 41 47 02

Selve prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ bliver overrakt på Danske Regioners generalforsamling den 25. marts 2021.

forstørrelsesglas

Du kan læse om de fem nominerede her.