Bisiddere skal hjælpe patienter i klagesager

Nyhed

Danske Patienter har udarbejdet en rapport om en bisidderordning til brug ved lokal dialog i klagesager.

Rapporten beskriver, hvordan en bisidderordning til brug ved lokal dialog i sundhedsvæsenet kunne se ud. Rapporten er nu sendt til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Den 1. januar 2011 blev det muligt for patienter, der overvejer at klage over deres behandling eller forløb i sundhedsvæsenet, at få en afklarende samtale med de sundhedsprofesionelle. Til samtalen kan patienter medbringe en bisidder, der kan støtte patienten. Imidlertid eksisterer der i dag ikke en egentlig bisidderordning. Det er på denne baggrund, at Danske Patienter har arbejdet med en afdækning af behovet for -og anbefalinger til - en bisidderordning.

Projektet er finansieret af midler fra Sundheds- og Forebyggelsesministeriets rådighedspulje i regi af Tips – og Lottomidlerne.

Projektets indhold

Konkret handler projektet om at få etableret en bisidderordning med bisiddere, som kan styrke patienten i den lokale dialog med de sundhedsprofessionelle.

Rapportens anbefalinger er fremkommet på baggrund af interviews med bisiddere, patienter, som har brugt bisiddere, sundhedsprofessionelle, der før har deltaget i en dialogsamtale og organisationer, som udbyder bisidderordninger.

De interviewede repræsenterer det humanitære område, det sociale område, ældreområdet og sundhedsområdet - herunder både det somatiske og psykiatriske område.

Håber på etableret ordning

I første omgang er afrapporteringen til ministeriet en konceptbeskrivelse for et pilotprojekt, hvorefter Danske Patienter håber at få udløst midler til at kunne foretage pilotafprøvningen og senere hen til at etablere en blivende ordning for bisiddere til lokal dialog i sundhedsvæsenet.

Anbefalingerne i rapporten handler konkret om ting, som man bør overveje i forhold til etablering af en bisidderordning – så som tavshedspligt, uddannelsesdage, bisidderens rolle og informationsmateriale om ordningen.

Rapporten er sendt til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse – så nu håber Danske Patienter at opnå støtte til en afprøvning af ordningen.