Børn bliver overset som pårørende

Nyhed
none

Børn, der er pårørende, bliver overset. Det har alvorlige konsekvenser for deres trivsel, og giver dem psykiske og sociale problemer langt ind i voksenlivet.

Vi har sendt et brev til dig og dit ministerium fra alle os. Det har vi, fordi vi som samfund har en blind vinkel i forhold til de tusindvis af børn, der vokser op som børn af eller søskende til misbrugere, kræftsyge, psykisk syge, indsatte eller familie, der på anden vis er ramt af handicap, sygdom og død eller social udsathed.

Sådan indleder en række organisationer - deriblandt Danske Patienter - et brev til sundhedsminister Sophie Løhde. Brevet er bragt i Jyllands-Posten.

I den blinde vinkel

Brevet er sendt for at skabe opmærksomhed omkring, at børn, der er pårørende, er en blind vinkel i det danske samfund.

Det er almen praksis nu, f.eks. i sundhedssektoren, at tænke voksne som pårørende ind i handleplanerne og behandlingen. Men vi glemmer børnene, står der i brevet.

Halvdelen af alle børn, der vokser op i en familie med alvorlig fysisk eller psykisk sygdom, er ensomme. De er plaget af skyld og skam, har ondt i maven og isolerer sig fra kammeraterne.

Kort sagt mistrives børnene i en sådan grad, at deres velfærd er truet på samme måde som børn, der er direkte udsat for overgreb og svigt - og det har alvorlige konsekvenser.

Hvis ikke vi griber forebyggende ind, viser forskning, at de er i højrisikogruppe for at udvikle psykiske og sociale problemer, der kan række langt ind i voksenlivet, står der i brevet.

Behov for viden og kompetencer

Brevet opfordrer til, at man på nationalt plan får mere viden om, hvordan man bedst muligt sikrer, at børn trives som pårørende. Det kan for eksempel være gennem nationale kompetencecentre. Samtidig er der behov for, at personaler på hospitaler og lignende er uddannet til at tage hånd om børnene.

Læs hele brevet her.