Brugerinddragelse i det kommunale sundhedsvæsen

Nyhed

ViBIS har tidligere kortlagt brugerinddragelsen på landets hospitaler. Nu er en undersøgelse af brugerinddragelse på det kommunale sundhedsområde afsluttet med et notat.

ViBIS har lavet en undersøgelse af brugerinddragelsen i landets kommuner. Det er sket gennem interviews med en række mellemledere og medarbejdere i fire kommuner, der har fortalt om deres forståelse af og arbejde med at inddrage brugerne. Undersøgelsen har resulteret i et notat, der rummer konkrete overvejelser og anbefalinger til kommunerne.

Undersøgelsen viser blandt andet, at brugerinddragelse generelt bliver opfattet som et grundelement i kommunens sundhedsfaglige arbejde med borgerne – det er så grundlæggende, at undersøgelsens informanter ikke kunne forestille sig andet.

Dilemmaer i arbejdet med brugerinddragelse

Men undersøgelsen peger samtidig på en række dilemmaer. Ligesom på hospitalerne er der store forskelle i måden, medarbejderne forstår "brugerinddragelse" på, og det spænder helt fra coachende samtale til mestringsteams og decentral visitering. Det er i den forbindelse også en udfordring, hvornår der er tale om inddragelse eller aktivtering og hvornår det er en spareøvelse.

Den kommunale arbejdsgang og forvaltningsmæssige forpligtelser bliver også oplevet som udfordringer i forhold til at inddrage brugerne. Det gælder blandt andet i forhold til visitation og adskillelsen mellem bestiller og udfører – og for de borgere, der går på tværs af forvaltningen.

Konkrete anbefalinger til kommunerne

Notatet indeholder en række konkrete anbefalinger og overvejelser til kommunernes videre arbejde med inddragelsen. Ligesom på hospitalerne er det vigtigt med en fælles forståelse af, hvad brugerinddragelse er, og at der er fælles, operationelle mål med inddragelsen. Det er også vigtigt at præcisere metoder og procedurer for inddragelsen, så borgernes præferencer og behov systematisk kommer til udtryk.

Læs hele undersøgelsen her.

Notatet er desuden omtalt i Tidsskrift for Dansk Sundhedsvæsen. Læs artiklen her.