Der skal ikke lempes på rapporteringspligten af utilsigtede hændelser

Høringssvar
Læge kontor

I en ny bekendtgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed lægges der op til en lempelse af rapporteringspligten for utilsigtede hændelser. Det mener Danske Patienter er en forkert vej at gå, da det kan resultere i, at sundhedsvæsenet går glip af vigtig viden til læring.

Danske Patienter er bekymrede for, at der flere steder i en revideret bekendtgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed lægges op til at der lempes på rapporteringspligten af utilsigtede hændelser, hvilket kan betyde at rapporteringen ikke sker i praksis.  

Hver gang en utilsigtet hændelse, som potentielt kunne bidrage til læring og forbedring af patientsikkerheden, ikke rapporteres, går sundhedsvæsenet glip af vigtig viden til læring, som kan forbedre kvaliteten og komme både patienter og sundhedspersonalet til gavn i fremtiden, skriver Danske Patienter i høringssvaret.

Utilsigtede hændelser er en vigtig kilde til læring i sundhedsvæsenet, og Danske Patienter mener ikke, at der skal slækkes på kvalitetsudviklingen, for på den korte bane, at mindske presset i sundhedsvæsenet.