Der skal være åbenhed om samarbejde med industrien

Høringssvar
none

Det vil styrke tilliden, hvis der er åbenhed om sundhedspersoners samarbejde med medicinalindustrien.

Det vil styrke tilliden, hvis sundhedspersoner er uafhængige af økonomiske interesser. Derfor støtter Danske Patienter i et høringssvar en ændring i lægemiddelloven, der skal sikre øget åbenhed om samarbejdet med industrien.

Selvom man i dag ved, at økonomiske interesser har indflydelse på sundhedspersoners adfærd, er det stadig uklart, hvor den præcise økonomiske grænse går.

Danske Patienter anbefaler på den baggrund, at lovgivningen åbner mulighed for at se på modeller, hvor der ikke er direkte økonomisk mellemværende mellem den enkelte sundhedsperson og den enkelte lægemiddel- eller medicovirksomhed.

Nationale puljer kan sikre økonomisk uafhængighed

Danske Patienter har tidligere foreslået, at det blev undersøgt, om det er muligt at etablere fuld økonomisk uafhængighed via nationale puljeordninger, hvor virksomheder for eksempel betaler myndighederne for at rekruttere specialister.

I høringssvaret understreger Danske Patienter, at åbenhed også skal gælde for patientforeninger. Transparensen er afgørende for tilliden til foreningernes uafhængighed, og det er derfor et område, som Danske Patienter prioriterer højt.

Læs hele høringssvaret her.