Egenansvar på patientens præmisser

Nyhed
none

Et stort flertal af danskerne accepterer krav om, at patienter selv skal medvirke til at gøre lægernes arbejde mere effektivt. Det skriver Berlingske Tidende den 14.04.2011.

Danske Patienter er enige i, at patienter skal være aktive i behandlingen af deres sygdomme, men advarer om alene at gøre det til et spørgsmål om krav. En vigtig del af behandling af kronisk sygdom er god livsstil med motion, sund mad og uden røg. Derfor er det en ny udfordring for sundhedsvæsenet at give den rigtige støtte, så patienter når i mål med fx at kvitte cigaretterne. Hvis vi alene stiller krav taber vi de patienter, som ikke magter at ændre livsstil.

Det er i høj grad i patienternes egen interesse at frigøre sig fra sundhedsvæsenet. Men når det er sagt, er det afgørende, at patientens medvirken sker i en tæt dialog med sundhedsprofessionelle og ikke i form af krav, som nogle har sværere ved at honorere end andre. Vi må ikke komme derhen, hvor de, der ikke magter at ændre livsstil, bliver tabere. Der skal fortsat være lige adgang til sundhedsvæsenet,« siger direktør i Danske Patienter Morten Freil.

Læs artiklen på berlingeske.dk her.