Enighed i sundhedsvæsenet: Nu slår vi til

Nyhed
none

Samtlige aktører i sundhedsvæsenet mødes i dag for at diskutere bruger-inddragelse på en af Danmarks største sundhedskonferencer – for nu skal der ske noget.

I dag samles sundhedsvæsenet i Nyborg for at finde ud af, hvordan man får sat struktur på inddragelsen af patienterne og de pårørende i sundhedsvæsenet. Det er Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, KL, Danske Patienter og ViBIS, der står bag arrangementet, som er en af Danmarks største sundhedskonferencer.

Danmark har længe halset efter lande som England, Australien og Canada, når det kommer til inddragelse af patienter og pårørende. Men nu sker der virkelig noget. Dét, vi mangler, er at få inddragelsen sat i system, så den bliver en helt naturlig del af de sundhedsprofessionelles hverdag. Vi offentliggjorde en undersøgelse i januar, der viser, at både læger og sygeplejersker står klar til at inddrage, men at de mangler redskaberne til at gøre det. Dem vil vi introducere til dem i dag, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter og ViBIS.

I Sundhedsstyrelsen tager man sin rolle som overordnet myndighed meget alvorligt, og heri også en styrket fokus på, hvordan brugernes perspektiv får indflydelse.

Sundhedsstyrelsens er med til at binde sundhedsvæsenet sammen på tværs af sektorer, og i det arbejde er det vigtigt for os at inddrage både borgere, patienter og pårørende. På den måde kan vi være med til at gøre sundhedsvæsenets ydelser mere målrettede og afstemte med borgere og patienters behov og ønsker, siger administrerende direktør Else Smith fra Sundhedsstyrelsen.

De gode erfaringer skal bredes ud

I Danske Regioner ser man frem til, at inddragelse bliver en norm i hverdagen. Her har man gennem en længere periode samlet erfaringer på området.

ViBIS har lavet en ny optælling, der viser, at der er mere end 350 inddragelsesprojekter i gang på landets hospitaler. Det er projekter, der er med til at sikre en høj kvalitet i behandlingen. Vi ser frem til at gøre erfaringerne herfra gældende i det samlede sundhedsvæsen. Den viden, som patienterne og deres pårørende har om deres eget sygdomsforløb og livssituation skal i langt højere grad være i fokus i fremtidens sundhedsvæsen, siger formand Ulla Astman fra Danske Regioners sundhedsudvalg.

Alle aktører presser på

Konferencen falder sammen med offentliggørelsen af fire anbefalinger til sundhedsministeren, Danske Regioner og KL, som Danske Patienter har udarbejdet sammen med Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd. Anbefalingerne peger på specifikke indsatser, som er nødvendige for at gøre inddragelse til en prioriteret og naturlig del af sundhedsvæsenet. Se anbefalingerne her.

Det er bemærkelsesværdigt, at inddragelsesdagsordenen samler alle aktører på den her måde. Når både de sundhedsprofessionelle, patienterne, det nationale niveau, regionerne og vi i kommunerne kan se nødvendigheden af at agere, så er vi for alvor på rette vej. Vi kan ikke løse de udfordringer, vi står over for, uden borgernes aktive inddragelse og engagement. Gennem flere år har vi i kommunerne arbejdet målrettet med at inddrage borgerne på rehabiliteringsområdet. Det glæder mig, at vi i dag kan vise, hvor langt vi er kommet, siger formand Thomas Adelskov fra KL’s Social- og Sundhedsudvalg.

Et nationalt ansvar?

På Christiansborg er sundhedsminister Nick Hækkerup klar til at gøre sit for at fremme inddragelsen af patienter og pårørende.

Reel lighed i sundhed kræver, at læger og sygeplejersker taler med – og lytter til – patienterne. På den måde sikrer vi, at mennesker uanset uddannelse og indkomst får en god og effektiv behandling. Derfor har vi i regeringen afsat 300 millioner kroner i vores sundhedsstrategi, så patienter i langt højere grad bliver en del af deres egen behandling. Og jeg er glad for, at Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter nu følger trop med nogle anbefalinger til, hvordan vi bedre kan inddrage patienter og pårørende i sundhedsvæsnet, siger Nick Hækkerup.