Et trygt børneliv med astma

Nyhed
none

Hvordan får børn med astma et trygt skoleliv trods sygdommens udfordringer? Det er Viborg Kommune og Børneafdelingen på Regionshospitalet Viborg gået sammen om at finde ud af med projektet Astmanaut.

Hvert 10. skolebarn har astma, og det er derfor en af de mest hyppigt forekommende sygdomme i folkeskolen. På trods af, at det er en udbredt sygdom, oplever børnene og deres forældre, at omgivelserne ikke altid ved, hvordan de skal håndtere sygdommen og dens symptomer. Det vil et nyt projekt, ”Astmanaut”, forsøge at lave om på.

Projektet er et samarbejde mellem Viborg Kommune og Børneafdelingen, Regionshospitalet Viborg, og består blandt andet af en praktisk Astmanaut-mappe, som kun er til børnefamilier i Viborg Kommune. Men hjemmesiden indeholder gode informationer, som er tilgængelig for hele landet.

Idéen bag Astmanaut er, at alle med en relation til barnet kan uddanne sig til ”Astmanauter”, der er personer, som kan navigere i et børneliv med astma, og som hjælper med at udbrede kendskabet til astma.

Astmanaut er sat i verden for at skabe tryghed for skolebørn med astma. Gennem projektet klædes alle omkring barnet på med viden, så de får forståelse for behandlingen af astma og opnår færdigheder, som gør det nemmere at styre astmabehandlingen og handle korrekt i tilfælde af et anfald (www.astmanaut.dk)

Få gode råd

På hjemmesiden er der for eksempel gode råd til børnene selv og deres forældre, men også til lærere og SFO-personale. Astmanaut anbefaler blandt andet, at man som lærer sørger for at lade barnet vide, at man er klar over, at de lider af astma, og at man sørger for, at de andre elever i klassen ved og forstår, hvad diagnosen indebærer. Derfor har projektet også lavet en kort film, der forklarer sygdommen, som kan bruges i undervisningen.

På Astmanaut.dk kan også blive klogere på, hvilke situationer i barnets hverdag, der kræver lidt ekstra planlægning i forhold til astmaen. Det kan for eksempel være, når barnet skal på lejrskole eller overnatte i hjem med røg eller pelsdyr.

Læs mere om projektet her.

Video til undervisningsbrug

Vil du vide mere om astma?

astma-allergi.dk kan du læse mere om sygdommen.

Du kan også læse mere om, hvordan man bedst håndterer astma og allergi i skolen her.