Flere sengepladser end anbefalet bliver nedlagt

Nyhed
none

Danske Patienter frygter, at patienterne ender på gangene eller kommer i klemme, fordi kommunerne ikke har kapacitet til at overtage dem, når de udskrives for hurtigt.

Mens antallet af patienter stiger, nedlægger regionerne hver ottende sengeplads på sygehusene. Hvis udviklingen fortsætter, vil omkring 30 procent af sengepladserne være forsvundet i 2020 - og det er langt mere end de 10 procent, som regeringens ekspertudvalg anbefalede tilbage i 2008.

Selvom Danske Patienter ikke mener, at mange sengepladser er ensbetydende med god kvalitet, og at nedlæggelse af sengepladser derfor ikke i sig selv er et problem, skal man dog være varsom med tempoet.

Der er jo ingen grund til at holde patienterne længere i sengene end nødvendigt. Men sygehusene må ikke lukke kapacitaten så hurtigt, at nogle patienter ender på gangene, siger formand for Danske Patienter, Lars Engberg, til Mandag Morgen.

Sammenhæng mellem overbelægning og fejl

Danske Patienter har tidligere påpeget, hvilke konsekvenser det har for patientsikkerheden, hvis patienter må ligge på gangene, fordi der ikke er sengepladser nok. En analyse, som Danske Patienter har lavet, viser nemlig, at hver femte patient, der er indlagt på en afdeling med overbelægning, oplever fejl.

Kommunerne skal kunne følge med

Ifølge Danske Patienter kan udviklingen med at nedlægge senge for hurtigt især ramme de patienter, der er raske nok til at blive udskrevet, men som skal have hjælp fra de kommunale sundhedstilbud efterfølgende - og det kræver planlægning på tværs af region og kommune.

Jeg ville ønske, at regioner og sygehuse ville planlægge deres sengekapacitet sammen med kommunerne og ikke bare nedlægge sengepladser, før de ved, om kommunerne har kapacitet til at overtage patienterne. Det hele kan gå så hurtigt, at nogle patienter risikerer at komme i klemme, siger Lars Engberg til Mandag Morgen.

Se Mandag Morgens opgørelse her.