Gå-hjem-møde var et tilløbsstykke

none

Omkring 80 klinikere, konsulenter og andre interesserede tog tirsdag eftermiddag turen til Skejby for at deltage i et gå-hjem-møde om ViBIS' projekt Det Brugerinddragende Hospital.

Projektet har været i gang siden 2014 og tager udgangspunkt i individuel brugerinddragelse, der skal klæde patienterne på til at deltage aktivt i eget forhandlingsforløb - for eksempel ved at vælge mellem flere forskellige ligeværdige behandlingsmuligheder eller stå for en del af behandlingen selv i eget hjem. Alt sammen for at skabe et bedre match mellem det hverdagsliv patienten har, og de ydelser de skal modtage i sundhedsvæsenet.

Ud over oplæg fra ViBIS, kunne deltagerne gå på opdagelse i de forskellige projekter på en "markedsplads", hvor afdelingerne præsenterede nogle af de redskaber, de har udviklet i forbindelse med projektet.

Win win

Deltagerne kunne gå på opdagelse i de forskellige projekter. Her præsenterede afdelingerne de redskaber, som de har udviklet som led i projektet.

Mange afdelinger præsenterede beslutningsstøtteværktøjer i form af skemaer med information og fordele og ulemper ved forskellige behandlingstyper, der skal klæde patienterne på til at tage stilling til behandlingsønsker på et oplyst grundlag.

Andre afdelinger arbejder med brugerstyret behandling og har udarbejdet skemaer, der skal støtte patienten i behandlingssituationer i eget hjem.

Neurokirurgisk Afdeling arbejder med brugerstyret behandling i opfølgningen for patienter opereret for diskusprolaps, der betyder, at patienterne selv er kommet meget mere på banen - for eksempel skal de nu selv kontakte afdelingen, når de har brug for det efter operationen, i stedet for at afdelingen ringer til patienten på et tidspunkt, hvor det måske ikke er relevant for patienten at have den opfølgende samtale.

Og afdelingens dom er klar: Projektet er win win, fordi det giver patienten mere autonomi og handlemulighed samt større patientsikkerhed, samtidig med at afdelingen kan bruge ressourcerne bedre og skabe bedre kvalitet i behandlingen.

Stor interesse

Og at brugerinddragelse er et populært emne for tiden, mærkede man tydeligt blandt de omkring 80 fremmødte, der blandt andet kom fra andre hospitaler og regioner, medicinalfirmaer og Aarhus Kommune. Alle med hver deres interesse i emnet.

En af dem var Kamilla Larsen, der læser Folkesundhedsvidenskab på Universitetet og overvejer at skrive bachelor om brugerinddragelse.

På universitetet får vi tudet ørerne fulde om, hvor vigtigt det er med involvering og medindflydelse. Men hvad betyder det egentlig, og hvordan fungerer det i praksis? Kan alle være med, og hvordan måler man på effekterne? siger Kamilla Larsen.

Ruth Dalton er kvalitetsudvikler i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Hun var især interesseret i projektets to metoder - fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling.

Det er spændende, hvordan vi får koblet indsatsen med brugerinddragelse på hospitalet sammen med indsatsen i kommunen. De her to metoder kunne også være relevante ude i kommunen. Den brugerstyrede behandling er netop noget, der skal foregå derhjemme, siger hun.

Projektet løber frem til efteråret 2016 på AUH. Herefter skal ViBIS samle erfaringerne, så metoderne kan blive udbredt på resten af AUH og andre hospitaler i Danmark.

Om projektet

ViBIS samarbejder med hospitaler forskellige steder i landet om at udvikle overordnede værktøjer og strategier for implementering af metoder til succesfuld inddragelse af patienter.

Læs mere om projektet her. 

Læs også:

>Fuldt hus til temadag om patientinvolvering i praksis