Hurtig adgang til prøvesvar er positivt

Nyhed
none

Elektroniske journaler er en fordel, mener Danske Patienter. Også selv om det betyder, at nogle patienter får viden om, at de har en alvorlig diagnose, flere dage før de skal mødes med en læge.

Det er en fordel for patienter at kunne læse deres diagnose på den elektroniske journal. Også selv om det betyder, at nogle patienter får viden om, at de har en alvorlig diagnose, flere dage før de skal mødes med en læge. Med andre ord er hurtig afklaring er vigtigere for en patient, end at en diagnose leveres af en læge, mener Danske Patienter.

Siden september 2015 har det været muligt for patienterne at se svar på undersøgelser, prøver eller lignende i den såkaldte e-journal på Sundhed.dk, allerede tre dage efter at sundhedspersonalet har fået adgang til det.

Det har givet anledning til kritik, fordi nogle patienter vil sidde derhjemme og få et ubehageligt svar, de måske ikke var forberedte på, men ifølge Danske Patienter er et hurtigt svar stadigvæk at foretrække, frem for at patienten går i usikkerhed uden svar.

Det her system fjerner ikke den usikkerhed, der er ved at få en alvorlig diagnose. Der vil også være patienter, der kommer i en uheldig situation, fordi de får oplysningerne tidligere. Men i det system, der var før, ventede patienten i to til tre uger. Det bragte endnu flere patienter i meget lang og vanskelig ventetid, siger Annette Wandel, chef for politik og kvalitet i Danske Patienter til TV2.dk.

Ikke en pligt at læse på nettet

Ifølge Danske Patienter er det vigtigt at understrege, at det for en patient kun er en mulighed og aldrig en pligt at læse sin diagnose på nettet. Og at det i visse tilfælde er lægens opgave at klæde patienten på til det svar, der potentielt kan dukke frem på skærmen – og hvad det kan betyde.

Samlet set er det positive erfaringer, som Danske Patienter har indsamlet fra patienters forbedrede adgang til oplysninger i deres journal på e-journalen, fortæller Annette Wandel til TV2.dk.

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør