Hver fjerde ung dumper deres læge

Nyhed
none

Hver fjerde unge har skiftet læge, fordi han/hun følte sig dårligt behandlet. Danske Patienter mener, at praktiserende læger blandt andet har brug for efteruddannelse i kommunikation med de unge.

MetroXpress skriver, at unge mellem 18 og 29 år har høje forventninger til et besøg hos lægen, men mange af dem går så skuffede fra konsultationen, at de ikke kommer igen.

I en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov Zapera har foretaget for metroXpress, er unge – i sammenligning med ældre borgere – de mindst trygge ved deres praktiserende læger, og de føler sig også mest talt ned til. Samtidig har hver fjerde af de 18-29-årige skiftet læge, fordi han eller hun har følt sig dårligt behandlet. Til sammenligning er det kun halvt så mange af de 60-74-årige, der har det – selv om de har haft et længere liv og flere lægebesøg til få dårlige oplevelser i.

Ifølge formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, er det et »alt for højt tal«, at så mange af de unge har byttet lægen ud. Også selv om forklaringen er højere forventninger.

Lægerne har svært ved at omstille sig til, at patienterne selv søger viden på internettet og stiller krav. Men der ligger en ressource i, at patienterne er mere oplyste, når de træder ind ad døren. Det vil de også være om 10 år, så lægerne kan lige så godt vænne sig til det og udnytte det til bedre behandling, siger Lars Engberg.

Han mener, at de praktiserende læger – med en gennemsnitsalder på cirka 55 år – har brug for efteruddannelse i kommunikation med de unge.

Tema om unge med kronisk sygdom

none

Et stigende antal unge lever i dag med en kronisk sygdom. Det udfordrer sundhedsvæsenet, fordi de unge patienter har særlige behov.

Læs mere i Danske Patienters tema her.