Inddragelse af patienterne – hvorfor og hvordan?

Politisk indspil
Hvorfor hvordan brugerinddragelse

Danske Patienters Netværksgruppe for Brugerinddragelse har udarbejdet et indspil til politiske og administrative ledere i sundhedsvæsenet.

Det brugerdrevne sundhedsvæsen er en fælles vision for alle sundhedsaktører. Men visionen bliver kun til virkelighed, hvis patienternes unikke viden bringes i spil. Det er dokumenteret, at patienter, der aktivt inddrages i deres behandlingsforløb, opnår bedre resultater og større tilfredshed sammenlignet med patienter, der henvises til klientrollen. Det er ikke så underligt, for patienter er naturligvis eksperter i patientoplevelser, -behov og -interesser, ligesom sundhedsprofessionelle er eksperter i behandlingsmetoder.

Derfor skal sundhedsvæsenet blive bedre til at inddrage patienterne. Vi har brug for et brugerdrevet sundhedsvæsen med ydelser af højeste kvalitet, og det forudsætter, at sundhedsvæsenet samarbejder med patienterne som ligeværdige aktører.

Danske Patienter opfordrer alle regioner og kommuner til at udarbejde en brugerpolitik som fælles ramme for mere konkrete, lokale brugerpolitikker på de enkelte sygehuse og sundhedscentre m.v. Derfor har vi skrevet denne pjece med vores overordnede anbefalinger til indhold, implementering og evaluering af forpligtende brugerpolitikker. 

Læs indspillet her.

Hvad er brugerinddragelse?

Danske Patienters Videnscenter for brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet, ViBIS, indsamler og formidler den nyeste viden om brugerinddragelse samt rådgiver og kompetenceudvikler i praksis.

Læs mere om brugerinddragelse her.