Inddragelse er en nødvendig investering

Debat
none

Inddragelse er et vigtigt middel til at sikre kvalitet i behandlingen og til at imødekomme fremtidens udfordringer, skriver Lars Engberg til Altinget.dk

Inddragelse af patienter og pårørende er et vigtigt middel til at sikre kvalitet i behandlingen og til at imødekomme fremtidens udfordringer. Sådan indleder Danske Patienters formand Lars Engberg et indlæg til Altinget.dk.

Altinget.dk kører i øjeblikket en stafetrunde, hvor organisationer fra sundhedsvæsenet kan give sundhedsministeren gode råd til, hvordan fremtidens udfordringer kan imødekommes. Danske Patienter har fået stafetten fra Danske Regioner, og benytter lejligheden til at sætte fokus på patient- og pårørendeinddragelse.

En nødvendig investering

I indlægget skriver formand for Danske Patienter Lars Engberg, at der for alvor er behov for at investere i inddragelse.

Den demografiske skæbne har indhentet os, og vi kan ikke blive ved med at lappe de sorte huller. De kommende udfordringer kan hverken spares eller vækstes væk – de kræver investeringer. Inddragelse af patienter og pårørende er et oplagt sted at sætte ind, skriver Lars Engberg til Altinget.dk.

I finanslovsudkastet er der afsat midler til at styrke inddragelsen, men Danske Patienter frygter, at midlerne flyder ud i sundhedsvæsenet til spredte initiativer, der ikke for alvor rykker på strukturen og kulturen.

Vigtigt med styrket indsats for pårørende

Især på pårørendeområdet er der behov for en styrket indsats. Lars Engberg skriver blandt andet, at man risikerer, at de pårørende selv ender som patienter, hvis ikke de får bedre mulighed for at blive inddraget og få rådgivning og støtte undervejs.

Pårørende fungerer i dag som en uundværlig ressource for både patient og system, men som med eventyret "Gåsen, der lagde guldæg", risikerer vi at ende i fattigdom, hvis vi slagter den for at få alt guldet på én gang. De pårørende er udsat for et enormt pres, og det er et spørgsmål om tid, før de selv ender som patienter, skriver Lars Engberg.

Læs hele indlægget på Altinget.dk