Kompetencer til patientinddragelse er vigtige for fremtidens speciallæger

Høringssvar
Lægefaglig uddannelse

Sundhedsstyrelsen foreslår ændringer til den lægefaglige videreuddannelse, som blandt andet skal skabe mere sammenhængende behandlingsforløb for patienter. Danske Patienter bakker op om forslagene, men efterlyser mere fokus på patientinddragelse og tværfaglighed.

På grund af sundhedsvæsenets struktur med blandt andet afgrænsede lægespecialiserede områder, efterspørger mange patienter et mere sammenhængende behandlingsforløb. Det gælder især de patienter, der lider af multisygdom, og som derfor har behov for behandling på tværs af fagområder. 

For at imødekomme fremtidens behov, foreslår Sundhedsstyrelsen i en ny rapport en række ændringer i den lægefaglige videreuddannelse. 

Overordnet set er Danske Patienter enige i de tiltag, der kan føre til et mere sammenhængende behandlingsforløb for patienter, og bedre kommunikations- og lægefaglige kompetencer til at se patienten som et helt menneske. 

Rapporten lægger vægt på øgede kompetencer til kommunikation, inddragelse af patienter og pårørende samt muligheden for samarbejde på tværs af specialer, faggrupper og sektorer – med det samlede formål at se det hele menneske og opnå sammenhængende forløb. Begge er ekstremt vigtige målsætninger set fra et patient- og pårørendeperspektiv, skriver Danske Patienter i Høringssvaret. 

Kompetencer til patientinddragelse bør være vigtigt fokus 

Dog mener Danske Patienter, at det kræver, at læger i højere grad bliver trænet til at inddrage patienter og pårørende, så forløbene er tilpasset den enkelte patient og behandlingen er koordineret med andre fagområder, som patienten kan have brug for.  

Inddragelse står øverst på patienter og pårørendes ønskeliste, men alligevel nævnes det kun indirekte i anbefalingerne. Danske Patienter mener, at det bør fremgå mere eksplicit af hovedrapportens anbefalinger, at kompetencer inden for patient- og pårørendeinddragelse er en central del af kompetencebilledet for fremtidens speciallæger, skriver Danske Patienter i høringssvaret. 

Baseret på undersøgelser af ViBIS (Videns- og Kompetencecenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet), fastslår Danske Patienter, at patient- og pårørendeinddragelse og et sammenhængende behandlingsforløb på tværs af fagområder er nogle af de områder, som skal styrkes i det fremtidige sundhedsvæsen.  

Danske Patienter mener derfor, at områderne bør opkvalificeres i den lægefaglige videreuddannelse, og at det skal indgå i Sundhedsstyrelsens rapport.  

Læs hele høringssvaret her.