Kræftramte mangler genoptræning

Nyhed
none

Ny barometerundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at kræftramte ikke modtager den genoptræning, de har behov for.

Hvert år identificeres mere end 34.000 kræfttilfælde i Danmark, og i dag lever 235.000 med eller efter en kræftsygdom. Som følge af behandling eller sygdommen kan kræftramte opleve fysiske gener og begrænsninger i tiden efter deres behandling. Fysisk genoptræning er derfor vigtigt for kræftramtes fysiske og psykiske funktionsevne.

Barometerundersøgelsen ”Kræftramtes behov og oplevelser gennem behandling og i efterforløbet” sætter fokus på kræftramtes oplevede behov for fysisk genoptræning og på den indsats, som ydes af regioner og kommuner. 4.401 kræftramte indgår i undersøgelsen.

Modtager ikke tilstrækkelig genoptræning

Rapporten konkluderer blandt andet, at en stor andel ikke modtager den genoptræning, de har behov for - og 40 procent af dem, der har behov, modtager slet ikke en genoptræningsplan.

Derudover afhænger brugerens oplevelse af genoptræning af, hvilken region de bliver behandlet i, ligesom oplevelserne varierer alt efter sygdom, alder og uddannelsesniveau.

Det er et generelt problem

Ifølge Danske Patienter er problemet med manglende genoptræning til kræftramte ikke enestående. Det halter med genoptræningen for en lang række andre patientgrupper, som for eksempel gigt- og lungepatienter. Det er et alvorligt problem, fordi det er dokumenteret, at de positive effekter afhænger af, hvor hurtigt genoptræningen kommer i gang.

Danske Patienter har derfor tidligere påpeget, at genoptræningsindsatsen bør understøttes af nationale retningslinjer, der kan sikre en rettidig indsats og forhindre geografiske forskelle.