Livsstilsændringer skal hjælpe gigtpatienter

Nyhed
none

Mennesker med kort uddannelse udvikler oftere slidgigt og har samtidig svært ved at håndtere deres sygdom. Det vil Gigtforeningen ændre med nyt projekt.

Mennesker med kort uddannelse udvikler oftere slidgigt og har samtidig sværere ved at håndtere deres sygdom, men sådan bør det ikke være. Derfor sætter Gigtforeningen med et nyt projekt fokus på, hvordan man kan reducere den sociale ulighed.

Sygdomme rammer ofte skævt. Det gælder også inden for gigtområdet, hvor fysisk belastende arbejde og en ofte usund livsstil er blandt årsagerne til, at der eksisterer en social slagside. Det vil Gigtforeningen gerne lave om på. Over en to-årig periode har de derfor gennemført et projekt for patienter med ingen eller kort uddannelse.

Projektet hedder ”SLID” og har netop haft til formål at reducere den sociale ulighed blandt gigtpatienter både i forhold til konsekvenserne af sygdommen og i den forebyggende behandling. Derudover har fokus været på at nedbringe smerter og øge livskvaliteten.

Patientuddannelse og træning

I projektet har patienterne både fået patientuddannelse og træning. Blandt andet har deltagere fået undervisning om mad og måltider af en diætist og er samtidig blevet tilbudt individuelle samtaler, der skal hjælpe med at fastholde de gode vaner.
Ifølge en evaluering af projektet har indsatsen været med til at forbedre deltagernes daglige smerte og livsfunktion. Flere af deltagerne har dog efterspurgt en opfølgning, så de også på længere sigt får bedre mulighed for at bibeholde deres livsstilsændringer.

Fakta

Om undersøgelsen:

  • Projektet er gennemført i et samarbejde mellem Gigtforeningen og Hvidovre Kommune med støtte fra Sundhedsstyrelsen.
  • Projektet løb fra december 2012 til december 2014.