Mistrivsel er et problem for mange hjertepatienter og deres pårørende

Nyhed
Paaroerende_stoette

Dårlig trivsel, bekymringer og psykiske udfordringer er en del af livet for mange hjertepatienter og deres pårørende, viser en ny undersøgelse. Der er behov for større fokus på trivslen hos mennesker berørt af sygdom, mener Danske Patienter.

Det har også psykiske konsekvenser at være syg. En ny undersøgelse udført af Hjerteforeningen understreger, at dårlig trivsel og bekymringer er en betydelig del af livet som hjertepatient – og som pårørende til en hjertepatient. Mere end hver fjerde af de adspurgte hjertepatienter i undersøgelsen har dårlig trivsel, mens seks ud af ti pårørende vurderes, ud fra WHO’s trivselsskala, til at have dårlig trivsel.

Det er særligt bekymringer og tyngende tanker, der udgør en psykisk belastning for både patienten og den pårørende. Ifølge Hjerteforeningens undersøgelse bekymrer hjertepatienter sig i høj grad om deres nærmeste og deres nærmestes bekymring. De pårørende bekymrer sig om, hvorvidt de er til stede, hvis der kommer forværring i sygdommen, men de er også bekymret for, om patienten bekymrer sig.

Behov for større fokus på trivsel i sundhedsvæsenet 

Billedet af en bekymret hverdag tegner sig ikke kun hos hjertepatienter og deres pårørende. En undersøgelse, som Danske Patienter offentliggjorde i foråret, viser, at det er en generel udfordring, at mennesker med kronisk sygdom har problemer med deres mentale sundhed som følge af sygdommen, og at de desværre ikke får tilstrækkelig hjælp til at håndtere problemerne.

I Danske Patienters undersøgelse svarer hver anden patient, at de aldrig eller sjældent bliver spurgt ind til, hvordan de har det, når de er i kontakt med sundhedsvæsenet. I forlængelse af undersøgelsen har Danske Patienter opfordret til, at livskvalitet og trivsel skal være parametre, der bliver kigget på, når man vurderer kvaliteten af sundhedsvæsenet.

Se Danske Patienters fem anbefalinger til, hvordan man kan arbejde med patienters mentale sundhed

Livet med en hjertesygdom

Undersøgelsen er udarbejdet af Hjerteforeningen i samarbejde med Hjertemedicinsk Forskningsenhed på Gentofte hospital. Undersøgelsen er udgivet i to rapport om henholdsvis patienter og pårørende. 

Undersøgelsen har til formål at give et samlet indblik i, hvordan hjertepatienter oplever det at leve med en hjertesygdom, og hvordan de oplever og vurderer deres forløb gennem sundhedsvæsenet. 

Den endelige studiepopulation bestod af 4.763 hjertepatienter. I alt deltog 1.214 pårørende i undersøgelsen.

Se undersøgelsen her.

Gode råd til patienter og pårørende 

Danske Patienter har samlet en række gode råd til dig, der er patient eller pårørende.

Find dem her.