Nedskæringer får alvorlige konsekvenser

Nyhed
none

Manglende information får betydning for patienternes sikkerhed, når sygehusene skærer 2900 stillinger fra.

Manglende information og inddragelse til patienter har direkte betydning for behandlingsresultat og patientsikkerhed, og kan få fatale konsekvenser for patienterne. Derfor er det dybt bekymrende, at sygehusene ifølge Regionerne skal skære 2.900 stillinger væk.

TV-Avisen offentliggjorde 31. oktober en rundspørge blandt regionerne, som viste, at landets sygehuse tilsammen skal spare 2.900 stillinger i det kommende år. Det sker samtidig med, at der skal behandles flere. Nedskæringerne får først og fremmest konsekvenser for information og inddragelse af patienterne. Men det er en misforståelse at tro, at dette kan gøres uden alvorlige konsekvenser for patienterne.

Der er solid dokumentation for, at information og inddragelse af patienter og pårørende har en direkte betydning for resultatet af den behandling, som patienterne får på sygehusene, og manglende inddragelse og travlhed har direkte betydning for patientsikkerheden. Det kommer bl.a. til at betyde, at nogle patienter ikke følger deres behandling korrekt, og at der vil ske flere fejl og utilsigtede hændelser.

Dialogen mellem patienter og personalet er helt afgørende for, at personalet kan tilrettelægge behandlingen i overensstemmelse med patientens behov og helt afgørende for, at patienterne følger anbefalinger om medicin, livsstilsændringer og genoptræning. Jeg mener derfor at det er uansvarligt, at man skærer ned på personalet, uden at garantere, at information og inddragelse sikres udtaler Danske Patienters formand Lars Engberg.

I dag lever sygehusenes kvalitet ikke op til de faglige standarder på en række områder. Hver femte patient på landets sygehuse oplever fejl, og hver femte bliver for lidt inddraget i beslutninger om plejen og behandlingen. Data for Det Nationale Indikatorprojekt viser, at eksempelvis kun 17 % af alle apopleksipatienter i Region Hovedstaden får for den fulde pakke – dvs. at man lever op til alle de fagligt fastlagte mål for de valgte indikatorer.

Samtidig med at der skæres ned på personalet, skal der opereres flere. Vi mangler svar på, hvordan man vil sikre at de planlagte nedskæringer kan ske uden at det går ud over patienterne.