Ny værktøjskasse til inddragelse

Nyhed
none

ViBIS har i samarbejde med eksperter og fagfolk samlet en oversigt over danske redskaber til brugerinddragelse i sundhedsvæsenet.

Værktøjskassen indeholder: 
  • Værktøjer til fælles beslutningstagning.
  • Værktøjer til dialogstøtte.
  • Værktøjer til måling af patientinddragelse.
  • Værktøjer til brugerstyret behandling.

Der stilles i højere grad krav om, at patienter skal inddrages i deres egen behandling. Det kan dog være en udfordring for de sundhedsprofessionelle at skabe forandring, når der i forvejen er travlhed på hospitalsgangene.

De sundhedsprofessionelle er tidspressede, men der er et stort ønske om at inddrage patienter og pårørende.

Derfor har ViBIS nu samlet en værktøjskasse med redskaber til inddragelse, så sundhedsprofessionelle nemt kan danne sig et overblik over værktøjer, som de kan bruge i deres arbejde eller som inspiration til nye projekter

Vi har oplevet stor efterspørgsel fra praksis om at få et samlet overblik over danske beslutningsstøtteværktøjer. Vi behøver ikke at opfinde den dybe tallerken hver gang, i stedet kan vi blive inspireret af hinanden og eventuelt skabe netværk, siger projektleder Mette Munch-Petersen fra ViBIS.

Konkrete redskaber til praksis

Flere sundhedsprofessionelle efterlyser konkrete redskaber, der skal sikre inddragelse. Der er heldigvis mange eksempler på initiativer og indsatser, der viser vejen. 

Det har en enorm værdi, når man får opstillet viden, hvor brugerne har været med i udviklingen, og man kan stole på kvaliteten. Både patienter og personale er glade for veludviklede værktøjer, og så handler det bare om at kaste sig ud i det, siger Lisbeth Kallestrup, der er programchef med ansvar for patientinvolvering på Aarhus Universitetshospital.
Værktøjerne er vurderet i forhold til disse 4 kriterier:
  1. Er værktøjet udviklet på baggrund af brugernes behov for information om den beslutning, der skal træffes?
  2. Beskriver værktøjet fordele, ulemper og risici ved de forskellige valgmuligheder?
  3. Er information om valgmulighederne baseret på videnskabelig forskning?
  4. Opfordrer værktøjet brugerne til at overveje, hvilke fordele og ulemper der betyder mest for dem?

Vilje til inddragelse

Brugerinddragelse har positiv indvirkning på patienterne, der føler sig mere trygge, når de har været inddraget. Samtidigt forstår de den faglige information bedre og oplever en øget motivation for medansvar i behandlingsforløbet.

Undersøgelser viser desuden, at både læger og sygeplejersker har et stort ønske om at inddrage patienterne, men ofte mangler rammer og redskaber for at få det til at ske i praksis.

I den nye værktøjskasse kan sundhedsprofessionelle finde konkrete redskaber til deres arbejde eller inspiration til videreudvikling. Redskaber er dog ikke nok, hvis man ønsker at skabe en brugerinddragende praksis.

Redskaber understøtter de sundhedsprofessionelle i deres arbejde med inddragelse af patienter og pårørende, men redskaberne kan ikke stå alene. Vi skal også arbejde med at udvikle kulturen i sundhedsvæsenet. Det er vigtigt at forstå værdien af patienternes viden og præferencer, siger projektleder Mette Munch-Petersen fra ViBIS.

Løbende udvikling

Mange af værktøjerne er rettet til specifikke sygdomsområder som eksempelvis brystkræft eller patienter med rygmarvsskade.

Hvordan har vi gjort?

Indsamlingen er sket ved gennemgående research og kontakt med udviklere, der har indsendt værktøjer samt information om:

  • Organisationen og ansvarlige for udviklingen.
  • Hvornår udviklingen har fundet sted.
  • Processen, hvordan har brugere og sundhedsprofessionelle været inddraget.
  • Finansiering.

Samtidig er der også en række generiske værktøjer, der kan anvendes til alle patientgrupper – ikke mindst som skabelon til udvikling af nye værktøjer til inddragelse.

ViBIS er fortsat i kontakt med udviklere, der har nye projekter på trapperne.

ViBIS opfordrer nye udviklere eller personer med kendskab til relevante værktøjer, som ikke allerede er en del af værktøjskassen, om at henvende sig.

Du kan finde værktøjskassen her. 

Se værktøjskassen her 

none

Her kan du finde redskaber og værktøjer, der er udviklet til at understøtte brugerinddragelse i praksis.

Gå på opdagelse i værktøjskassen her. 

Vidensforum for brugerinddragelse

none

Vil du gerne netværke med andre, der også er interesseret i brugerinddragelse?

Netværket holder årligt arrangementer med oplæg om initiativer, projekter, metoder, forskning og praksis hvor brugerinddragelse er omdrejningspunktet.

Du kan læse mere og blive en del af netværket her. 

Implementering af brugerindragelse

implementering.png

ViBIS har udviklet en række værktøjer og vejledninger til sundhedsprofessionelle, der skal udvikle og implementere brugerinddragelse på hospitaler.

Find værktøjerne her. 

Det brugerinddragende hospital

Århus Universitetshospital Skejby.jpg

ViBIS samarbejder med hospitaler forskellige steder i landet om at udvikle overordnede værktøjer og strategier for implementering af metoder til succesfuld inddragelse af patienter.

Det brugerinddragende hospital er et samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og ViBIS.

Læs mere om projektet her.