Nye regler for rejsesygesikring rammer skævt

Nyhed
none

Afskaffelsen af den statsbetalte rejseforsikring stiller ifølge Danske Patienter især kronikere meget dårligt.

Det gule sygesikringsbevis dækker fra 1. august ikke længere ferierende danskere i andre EU-lande ved akut sygdom. I stedet dækker det blå EU-kort efter de regler, der gælder for borgerne i det pågældende land. Det betyder i praksis øget brugerbetaling og det bekymrer Danske Patienter.

Ændringen betyder generelt, at det bliver dyrere for danskerne at blive syge på rejsen, men særligt kronikere bliver hårdt ramt.

Afskaffelsen har især betydning for mennesker med en kronisk sygdom. Ikke alene er de i højere risiko for at blive akut syge - de har også sværere ved at tegne en privat rejseforsikring, siger Danske Patienters chef for kvalitet og politik, Annette Wandel.


Det bliver en regel-jungle

Ud over en større egenbetaling medfører lovændringen også en afskaffelse af den internationale vagtcentral. Vagtcentralen fungerer som en SOS-hotline, der kan vejlede danskere i udlandet i forhold til sygdomsdækning.

Ifølge Danske Patienter gør det en i forvejen uoverskuelig situation endnu værre.

Fjernelsen af vagcentralen tvinger patienterne til selv at sætte sig ind i det pågældende lands regler. Der er stor forskel på, hvad de enkelte lande dækker og betaler og det bliver en jungle for danskerne at finde rundt i, hvordan de er dækket, siger Danske Patienters chef for kvalitet og politik, Annette Wandel.