Patienter får jobhjælp

Nyhed
none

Det kan være svært at udføre sit job, når man bliver ramt af sygdom. Et nyt projekt sætter derfor fokus på, hvordan patienter kommer tættere på arbejdsmarkedet.

Hvordan tackler man jobbet, når man også er ramt af sygdom? Det er et spørgsmål, som mange patienter stiller sig selv. I et nyt projekt kaldet Mening og Mestring vil man derfor finde ud af, hvordan man kan hjælpe patienter med usynlige vanskeligheder som koncentrationsproblemer, manglende overblik og træthed, så de får bedre mulighed for at fastholde eller komme i job.

Bag projektet står Danske Handicaporganisationer, der i samarbejde med en række patientforeninger og handicaporganisationer og fire jobcentre udvikler konkrete redskaber og teknikker, der skal føre patienterne tættere på jobmarkedet.

Blandt andet bidrager de enkelte patientorganisationerne med en stor viden om sygdommene, der anvendes i dialogen med patienten og giver patienten en bedre forståelse af egen sygdom.

Stort behov for indsats

En af patientforeningerne i projektet er Parkinsonforeningen. Egentlig viser parkinson sig typisk først senere i livet, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er et behov. Blandt andet viser nye tal, at størstedelen af de parkinsonramte under 65 år modtager førtidspension og efterløn, mens kun omkring hver fjerde er i ordinær beskæftigelse. Også hos Parkinsonforeningens rådgivning mærker man, at der er efterspørgsel efter hjælp.

Vi oplever, at flere af vores patienter ringer ind for at få gode råd til, hvordan de håndterer de problemer, som sygdommen skaber i forhold til deres job, fortæller Kirsten Hoff, der er socialrådgiver og udviklingsmedarbejder i Parkinsonforeningen.
Hos Parkinsonforeningen er man derfor heller ikke i tvivl om, at patienterne vil have gavn af indsatsen.
Vores patienter har en viden – og den viden forsvinder ikke, fordi de er blevet syge. Men sygdommen kan betyde, at patienterne får sværere ved nogle ting i deres job. Her handler det om, at man kompenserer og sikrer de rette rammer for patienterne, forklarer Kirsten Hoff.

Små ting gør en stor forskel

De foreløbige erfaringer peger desuden på, at der ofte skal meget lidt til, hvis man sætter ind korrekt. For eksempel oplever flere parkinsonramte hukommelses- og koncentrationsproblemer, hvorfor én løsning ud af flere kan være, at patienten får en kalender, der giver påmindelser om, hvornår en specifik arbejdsopgave skal løses.

Uanset patientgruppe er det derfor vigtigt, at man tilrettelægger tiltagene til den enkelte patient, så de får den støtte, de har brug for.

Man kan ikke løse noget, man ikke kender årsagen til. Vi taler derfor med patienterne om de konkrete arbejdssituationer, som sygdommen gør det svært at udføre. Det giver os mulighed for at sætte ind med nogle målrettede løsninger, der er tilpasset den enkeltes livssituation og ønsker, siger konsulent i Danske Handicaporganisationer Lea Munk Staugaard, der til daglig arbejder på projektet Mening og Mestring.

Læs mere om projektet her. 

Fakta

Om projektet:

  • Projektet Mening og Mestring kører i perioden 2014-2016
  • Målet er, at man i perioden får 200 patienterne igennem et mestringsforløb