Patienter har en særlig viden

Nyhed
none

Patienter og deres pårørende har en særlig viden, som kan skabe bedre behandlingsresultater, hvis man benytter den aktivt i planlægningen og gennemførelsen af et behandlingsforløb.

Inddragelse af patienter og pårørende har vist sig at være en stor gevinst for både patienterne og de pårørende selv, men også for sundhedsvæsenet og samfundet som en helhed.

Det er nemlig bevist, at netop inddragelse af patienter og pårørende er med til at mindske antallet af fejl og utilsigtede hændelser - og helt overordnet skaber nogle bedre behandlingsresultater og en bedre og mere holdbar udvikling af sundhedsvæsenet.

En særlig viden

Succesen med inddragelse af patienter og pårørende skyldes, at patienter og pårørende har en særlig viden, som kan være svær for fagfolk at tænke sig til. Det handler først og fremmest om viden i relation til patientens eget sygdomsforløb, netværk og sociale forhold, men også om viden i relation til opbygningen af sundhedsvæsenet. Patienter og pårørende oplever nemlig sundhedsvæsenet på en helt anden måde end læger, sygeplejersker og andre fagpersoner gør det.

Der er mange ting, der påvirker patienternes endelige behandlingsresultater. Patienternes viden er derfor væsentlig for udviklingen af kvalitet i sundhedsvæsenet, fortæller centerleder Morten Freil fra Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.