Patienter har krav på at blive taget alvorligt

Nyhed

Ny undersøgelse viser, at hver femte hjertesyge kvinde ikke føler, at lægen tager symptomer på hjertekarsygdom alvorligt. Danske Patienter ønsker en afdækning af problematikken.

Hjerteforeningen har i juni gennemført en undersøgelse blandt hjertesyge kvinder. Af de 62 procent af kvinderne, der første gang henvendte sig til lægen med symptomer på hjertekarsygdomme, oplevede 20 procent, at lægen ikke tog dem alvorligt.

Det er ifølge Hjerteforeningen et alvorligt problem, fordi chancerne for at overleve en blodprop – som eksempel – afhænger af, at der hurtigt bliver stillet en diagnose, så man kommer i den rette behandling med det samme. I forlængelse af undersøgelsen har flere patienter udtalt sig til medierne om deres personlige problemer med at blive henvist i forbindelse med blodpropper.

Det er selvfølgelig vigtigt, at lægerne altid tager patienterne alvorligt – også i sager, hvor det kan være svært at gennemskue symptomerne. Når så stor en andel oplever problemer med at blive henvist og dermed udredt, bliver vi nødt til at undersøge, hvori barriererne består, understreger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Det er nødvendigt at henvise

I Danske Patienter frygter man, at der er økonomiske incitamenter, der kan virke som barrierer for henvisning af patienterne. Hvis lægerne får mere ud af at afslutte en sag end at henvise patienten til hospitalet, så kan det have en betydning for henvisningsmønstret.

Desuden kan den stærke italesættelse af, at det er skidt at henvise for mange, påvirke lægerne.

Både på landsplan og i regionerne fokuserer man meget på at undgå unødige henvisninger. Det betyder, at der er en meget stærk italesættelse af, at det er skidt, hvis man som læge henviser for mange patienter. På den måde kommer lægerne under et kollegialt pres – og et pres fra systemet, hvis de henviser mange patienter til udredning på hospitalerne. Man skal dog huske på, at det er langt dyrere – både menneskeligt og økonomisk – hvis man skrider for sent ind, da der derved sker større skade på patienterne, siger Lars Engberg.

Danske Patienter ønsker, at man forsøger at afdække, hvad der er grunden til, at så mange patienter føler, at de ikke bliver taget alvorligt – og at lægerne holder igen med at henvise patienterne.

Det her er et problem, vi må gøre noget ved, understreger Lars Engberg.

Fakta

Om undersøgelsen:

  • Hjerteforeningens undersøgelse er foretaget af YouGov i juni måned 2013.
  • Der er gennemført 1538 interviews blandt kvinder i aldersgruppen 40-74 år.