Patientinddragelse på dagsordenen

none

På Aarhus Universitetshospital er man i færd med at udvikle værktøjer, der skal gøre hospitalet brugerinddragende.

I begyndelsen af juni tog ViBIS, TrygFonden og hospitalsledelsen på besøg på Aarhus Universitetshospital, der danner rammen om deres fælles projekt: Det Brugerinddragende Hospital. Her besøgte de otte afdelinger, som alle udvikler tiltag, der giver patienterne større indflydelse på deres behandling.

Første stop på besøgsrunden var hos Nyremedicinsk. Afdelingen, der arbejder med at involvere nyrepatienter mere i valg af dialyseform ved hjælp af metoden fælles beslutningstagning. Patienterne får således mulighed for at vælge mellem tre forskellige dialysemodeller. Blandt andet kan de vælge selv at stå for behandlingen i eget hjem frem for at skulle på hospitalet flere gange om ugen. 

For at klæde patienterne på til at træffe det rigtige valg har afdelingen udviklet forskellige tiltag – blandt andet en nyreskole, værdikort og et kort over muligheder og begrænsninger ved hvert valg. Afdelingens arbejde med øget brugerinddragelse imponerer sygeplejefaglig direktør Vibeke Krøll.

Afdelingens systematiske tilgang til opgaven er fantastisk at opleve. Det er rigtig, rigtig flot, lød tilbagemeldingen til afdelingen efter deres præsentation af projektet. 

Afdelingen var glad for muligheden for at fortælle om deres arbejde.

Det betyder noget, at der er interesse og opbakning fra ledelsen, og at vi får mulighed for at give vores besyv med, siger oversygeplejerske Anni Sørensen fra Nyremedicinsk Afdeling.

Behandlingsforløb ud fra patientens præferencer

Målet med Det Brugerinddragende Hospital er at udvikle implementeringspakker, der øger brugerinddragelsen til hele hospitalet – og arbejdet er allerede godt i gang. Direktør i ViBIS, Morten Freil, roser derfor afdelingerne i projektet for deres indsats.

Det er meget positivt. Afdelingerne laver omlægninger af forløbene ud fra patientens præferencer. Og så er dét - fx at flytte behandlingen til hjemmet - ikke en serviceforringelse, men en mulighed for at give patienterne mere livskvalitet samtidig med, at det giver nogle fordele for hospitalet, siger han.

Stort potentiale i inddragelsen

Hos Kvindesygdomme og Fødsler er Klinik for Gravide i færd med at udvikle beslutningskort, der skal klæde gravide med svær graviditetskvalme på til at vælge, om behandlingen skal foregå på hospitalet, eller om de har mod på at varetage den hjemme – for eksempel via sondemad, medicin og ernæringstilskud.

Her har man fået meget ud af at spørge ind til, hvad patienterne tænker om muligheden for at varetage behandlingen hjemme.

Vores antagelser holdt ikke. Vi troede, de ville være skræmte over selv at skulle varetage behandlingen, men det viste sig, at de faktisk gerne vil være hjemme, fortæller afdelingssygeplejerske Jette Toft Aagaard.

Lægefaglig direktør Claus Thomsen ser stort potentiale i arbejdet med øget patientinddragelse.

Der er nogle store ressourcer hos patienter og pårørende, som det ville være vanvittigt ikke at udnytte. Vi ved, at øget patientinddragelse giver en større tryghed og et bedre forløb. Der er ikke noget nyt i, at vi inddrager patienterne, men vi skal gøre det bedre og mere systematisk, og det er det her projekt med til at sikre.

Læs mere om projektet her.