Positive ændringer i sundhedsloven

Høringssvar
none

Ændringer i sundhedsloven stiller patienterne bedre på flere områder. Danske Patienter er derfor positive, selvom der stadig er plads til forbedringer.

Nye ændringer i sundhedsloven styrker blandt andet patientinddragelsesudvalgene og det tværfaglige fællesskab i sundhedshuse – og så bliver patienterne stillet bedre, når de skal vælge behandlingssted. Danske Patienter er derfor positive, men der er stadig plads til forbedringer.

En række ændringer i sundhedsloven har netop været i høring. Danske Patienter stiller sig overvejende positivt for de nye forslag. Det gælder blandt andet i forhold til forslaget om, at regionerne får mulighed for at give diæter og godtgørelse til medlemmerne af de regionale patientinddragelsesudvalg.

Det er en dagsorden, som Danske Patienter har været særligt ihærdige på, så det er glædeligt, at ministeriet har taget henvendelserne til efterretning. Danske Patienter er imidlertid ikke helt tilfredse med ordlyden i lovforslaget, der bør ændres fra ”kan” til ”skal”, så regionerne er forpligtet på PIU-medlemmernes udgifter.

Ny smileyordning på vej?

Lovforslaget indeholder yderligere to punkter, der på hver sin måde kan stille patienterne bedre, som Danske Patienter i sagens natur bakker op om.

For det første skal sygehuse, klinikker, praksisser med mere til at offentliggøre eventuelle påbud om sundhedsmæssige krav, som man blandt andet kender det fra fødevareområdet. Mere oplysning og større gennemsigtighed er i patienternes interesse – eksempelvis giver det patienten bedre mulighed for at træffe valg om ny behandler på et mere kvalificeret grundlag.

Derudover åbner ændringen op for, at sundhedshuse fremover kan lægge lokaler til en bredere kreds af sundhedsprofessionelle, end det er tilfældet nu. Det giver langt bedre vilkår for patienterne, hvis der er let adgang til flere forskellige praksisser. Samtidig opfordrer vi til, at det bliver muligt at etablere mere end blot murstensfællesskaber i sundhedshusene. Tværfagligt samarbejde, vidensdeling på tværs af professioner og mere sammenhængende patientforløb er nemlig noget af det, en fælles ledelse kan bidrage til.

Patienten på banen

Et sted, hvor der er plads til forbedringer i ændringerne, er ifølge Danske Patienter i forhold til patienternes befordringsgodtgørelser. Muligheden for selv at tilrettelægge dele af ens behandlings- og udredningsforløb giver langt større frihed og kvalitetsoplevelse for patienten.

Derfor er Danske Patienter uenige i, at det er kommunalbestyrelsen, der i den enkelte sag skal bestemme, om der skal gives befordringsgodtgørelse eller befordring til praktiserende læge eller speciallæge. Patienten bør ifølge Danske Patienter selv have lov til at bestemme, om offentlig transport eller egen bil giver mest mening.

Læs hele høringssvaret her.

Fokus på inddragelse

Danske Patienters Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet, ViBIS, arbejder med inddragelse af både patienter og pårørende i sygdoms- og behandlingsforløb.

Se en oversigt over ViBIS' arbejde her. 

none

Sundhedsudspil skal løse udfordringer

Styrket tværgående samarbejde, ligestilling mellem somatik og psykiatri, bedre lægedækning i yderområder og ensartet kvalitet i hele landet er nogle af anbefalingerne i et sundhedsudspil fra KL.

Find sundhedsudspillet her.