Smiley-ordning kan være misvisende

Nyhed
none

Det er positivt, at hospitalerne vil lytte til patienternes mening, men tilfredshedsundersøgelser kan give misvisende resultater, advarer Danske Patienter.

De første danske hospitaler har indført smiley-ordninger, og flere er på vej. Ifølge Danske Patienter er det rigtig positivt, at syghusene indhenter viden om patienters oplevelser, men advarer mod at tage resultaterne for gode varer.

Når patienter forlader en afdeling, har de nu mulighed for at fortælle, hvor tilfredse de var med besøget. Det sker ved, at de giver deres mening til kende ved elektroniske standere om blandt andet ventetider, de fysiske rammer og kvaliteten af de informationer, de har modtaget fra læger og sygeplejersker.

Ifølge Danske Patienter har brugerne af sundhedsvæsenet en vigtig viden, som er nødvendig at indhente, for at kunne forbedre kvaliteten. Derfor er det positivt, at flere hospitaler begynder at have fokus på patienternes oplevelser og meninger.

Men "Happy or not", som standerne kaldes, må ikke tages for gode varer. Danske Patienter advarer sygehusene mod at tro, at tilfredshedsundersøgelser nødvendigvis er udtryk for patienternes virkelige mening.

Vi ved, at selv om patienterne oplever fejl og dårlig kvalitet, så svarer mange positivt, fordi de tager personalets parti. De synes, at de gjorde, hvad de kunne. Ofte er det først, når patienten kommer hjem, og oplevelsen har lagt sig, at de kan se, at forløbet var mindre positivt, end de umiddelbart opfattede det, siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil, til Ritzau.