Specialiseringen er på skinner - borgernære tilbud halter

Nyhed
none

Specialeplanen bliver kun en succes, hvis regeringen sikrer kvalificerede tilbud i patientens nærområde.

Sundhedsstyrelsen har generelt løst opgaven i den netop offentliggjorte specialeplan, så der skabes forudsætninger for en høj faglig kvalitet, ved at samle specialiserede funktioner på færre sygehuse. Men det er et problem, at regeringen ikke samtidig sikrer udbygning af kvalificerede tilbud i kommunerne og almen praksis og sikring af et effektivt akutberedskab, som er en forudsætning for den samlede kvalitet. Specialiseringen er sat på skinner, mens udviklingen af de borgernære tilbud halter.

Det er helt uholdbart, at udviklingen sker i to tempi. For borgerne og patienterne er det afgørende, at etablering af borgernære tilbud sker i samme takt som samling af den specialiserede behandling. Ellers risikerer patienterne en dårligere behandling, når der ikke er behov for en specialiseret indsats og en utryghed i forhold adgangen til akutfunktioner.

Borgerne skal tilbydes hurtig og effektiv transportmulighed og tidlig livreddende indsats. Etablering af nære tilbud til behandling af mindre og ukomplicerede skader kan afhjælpe ulemper og utryghed ved større afstand til akutmodtagelsen. Det kræver blandt andet en effektiv vagtlægeordning, større tværfaglige lægehuse og bedre sundhedstilbud i kommunerne. Der bør handles nu, så borgerne kan sikres kvalitet og tryghed.

Danske Patienters kommentarer i relation til specialeplanen–

  • Specialisering kræver samtidig udbygning af borgernære tilbud. Det er meget vigtigt, men ikke tilstrækkeligt alene at sikre høj kvalitet i dele af et patientforløb. Det er helt nødvendigt at få tænkt de specialiserede behandlingstilbud sammen med de øvrige indsatser i et forløb - herunder den præhospitale indsats og hele rehabiliteringsindsatsen.
  • Specialisering kræver tiltag, der kan sikre koordinering på tværs af specialer. 850.000 danskere har mere end én kronisk sygdom. Der er behov for, at den store gruppe af patienter med mere end en diagnose, bliver del af specialetænkningen. Implementering af specialeplanen bør suppleres med tiltag, der kan sikre koordination på tværs af specialer.
  • Behov for øget forskning om optimal kapacitet og patientgrundlag. Det er godt, at vi nu får en samling af den specialiserede behandling for at højne kvalitetsniveauet.. Men der er behov for udvikling af mere præcis og sikker evidens for, hvilke patientunderlag med videre der sikrer den bedste kvalitet. Der er endvidere behov for yderligere sundhedstjenesteforskning i forløb, samordning og metoder til at opnå bedst mulig og sikrest sammenhængende forløb, hvor også kommunikation om forløb er i centrum. Således er grundlaget for den aktuelle samling af nogle specialer og spredning af andre specialer besluttet på et usikkert vidensgrundlag.