Styrk samarbejdet i jeres projekt med tydelige brugerroller

Inddragelse
Dialog

Transparens er fundamentet for et godt samarbejde. Et nyt dialogværktøj fungerer som en forventningsafstemning mellem bruger og projektleder om brugernes ønskede rolle i projektet.

Inddragelsesmatrixen skal understøtte en dialog med brugerne om, hvornår og hvordan de kan og vil inddrages i projektprocessen. Værktøjet stammer oprindeligt fra den hollandske forsker Maarten de Wit, og ViBIS er blevet inspireret af værktøjet til at fremme samarbejdet med brugere i projekter i sundhedsvæsenet.

Værktøjet er målrettet projektledere, der kan bruge matrixen som en guide i dialogen med brugerne i projektet, hvor man forventningsafstemmer, hvilken rolle brugeren kan og ønsker at udfylde i projektet. Det kan være nødvendigt at konkretisere rollerne og faserne, så der er en fælles forståelse af samarbejdet og rollerne, som er ligeværdige men samtidig forskellige i graden af indflydelse.

Vi ved, at forventningsafstemning og en fælles forståelse er vigtige forudsætninger for et godt samarbejde med brugere. Det her værktøj hjælper med at afklare, hvornår brugerne skal inddrages, og hvor meget indflydelse brugerne skal have i de forskellige faser af projektet, siger Annemette Lundmark Jensen, projektleder i ViBIS.

Brug matrixen i alle projektfaserne

Inddragelsesmatrixen er bygget op om tre projektfaser (lodret) og fem roller, som brugere kan indgå i (vandret). Kombinationen udgør en matrix med 15 muligheder, hvor brugerne kan opfylde forskellige roller gennem hele projektet.

Inddragelsesmatrix - Organisatorisk brugerinddragelse

Værktøjet er nyttigt at bruge forud for eller i opstarten af et projekt. Her kan projektlederen med fordel præsentere matrixens faser og roller, så der åbnes op for en dialog og en fælles rollefordeling.

Det er vigtigt at afklare fra start i hvilke faser, brugerne skal inddrages. Men meget kan ændre sig i løbet af et projekt, så det er lige så vigtigt, at man løbende vender tilbage til forventningsafstemningen og tager stilling til, om de tildelte roller fortsat er relevante, eller om rollefordelingen skal justeres, fortæller Annemette Lundmark Jensen.

Ligeledes kan værktøjet bruges i evalueringen af projektet og de roller, som brugerne havde i de forskellige faser.

Kontakt

Annemette Lundmark Jensen. Foto: Tea Petersen

Annemette Lundmark Jensen

Projektleder
33 41 47 02

Kursus: Patientinddragelse i forskning

Inddragelsesmatrixen og brugen af den præsenteres også på kurset Patientinddragelse i forskning - del 1, hvor Maarten de Wit, der har udviklet inddragelsesmatrixen, er oplægsholder.