Svært at frasige sig livsforlængende behandling

Høringssvar
none

På trods af, at en vejledning præciserer rammerne for fravalg af livsforlængende behandling, vurderer Danske Patienter, at det i praksis er svært at få lov.

Det er stadig svært at få lov til at frasige sig genoplivende behandling. Vejledning, der skulle præcisere rammerne for fravalget, er ifølge Danske Patienter et godt redskab, men i praksis har den ikke haft den store effekt. 

Danske Patienter har afgivet høringssvar i forbindelse med evaluering af vejledning om fravalg af livsforlængende behandling, herunder genoplivningsforsøg og om afbrydelse af behandling uden for sygehuse. Vejledningen er med til at præcisere handlepligt og behandlingsmæssigt ansvar.
Danske Patienter er glade for, at vejledningen er med til at præcisere en række forhold, herunder handlepligt, behandlingsmæssigt ansvar og rammerne for borgernes selvbestemmelsesret på området.

Stadig svært at frasige sig livsforlængende behandling

Desværre vurderer Danske Patienter, at vejledningen ikke har haft den store effekt i praksis endnu – og at borgere oplever, at det er svært at få lov til at frasige sig genoplivende handling, hvis de ikke er syge, ældre eller ikke ønsker livsforlængende behandling.

Journalisering af borgernes ønsker er afgørende

I forhold til de ældre borgere, der flytter på plejehjem, anbefaler Danske Patienter, at man i forbindelse med flytningen sørger for at tilbyde borgerne en samtale med en læge. Til den samtale skal borgerne tage stilling til livsforlængende behandling, og lægen skal journalisere beslutningen. 
For at fagpersonale får hurtig adgang til informationen om livsforlængende behandling er det nødvendigt, at der bliver sikret hurtigere og nemmere adgang til journal og/eller livstestamente.

Se hele høringssvaret her.

Tal med patienterne

none
Der er en stigende tendens til, at læger sætter gang i behandlinger, der skal forlænge patienters liv på trods af, at behandlingerne alligevel ikke virker eller har meget store bivirkninger for patienterne.

Det gør den sidste tid for patienterne meget ubehagelig og har store samfundsøkonomiske omkostninger, da de livsforlængende behandlinger ofte er meget dyre.

Læs mere her.