Telemedicin – må ikke handle om at spare penge

Nyhed
none

Det er positivt, når sundhedsministeren ønsker at lave konkrete mål for implementering af telemedicin – så længe, det ikke handler om at spare penge.

Bertel Haarder giver i en artikel i Børsen tirsdag den 10. maj 2011 udtryk for, at han vil tage initiativ til at skabe konkrete mål for implementeringen af telemedicin – det har vi skreget på længe: At man sætter skub i udviklingen. I Danske Patienter er vi derfor meget glade for Bertel Haarders udmelding – så længe målene for brug af telemedicin ikke bliver en spareøvelse.

Det fremgår af artiklen fra Børsen, at man kan spare 3.500 kr. for hver enkelt patient, man - i stedet for at indlægge - vælger at overvåge via teknologi i eget hjem. Men det er farligt at indføre ny teknologi ud fra incitamentet om at spare penge.

Pres på de pårørende

Der vil være differentierede behov fra patient til patient – alt efter patientens sociale situation, psykiske tilstand, det personlige netværk og det konkrete sygdomsforløb. Når patienter ”indlægges” i eget hjem, medfører det desuden et enormt pres på de pårørende. Derfor er det vigtigt, at det offentlige system sørger for at klæde de pårørende ordentligt på til at varetage det nye ansvar i forbindelse med deres syge familiemedlem – og de skal have muligheden for at sige fra.

En indsats for de pårørende er derfor absolut nødvendig – og man kan ikke undgå, at denne indsats vil koste penge eller ressourcer. Undersøgelser fra både Danmark og udlandet viser, at man i stigende grad trækker på de pårørende – og at det kan have negative konsekvenser, hvis man ikke hjælper dem med deres nye ansvar. De pårørende risikerer at blive syge – og så er der tale om nye udgifter for samfundet.

Man er derfor nødt til – i første omgang – at se bort fra potentielle økonomiske gevinster, når man taler om indførelse af telemedicin.