Transparens på lægemiddelområdet skal hjælpe patienter

Høringssvar
Medicin

Et nyt lovforslag skal skabe mere transparens i forsyningen af lægemidler til det danske marked for at understøtte forsyningssikkerheden. Det er et skridt i den rigtige retning, mener Danske Patienter, men der er lang vej endnu.

Nogle patienter oplever at få en recept på et lægemiddel hos deres læge, og først når de møder op på apoteket, får de at vide, at lægemidlet er i restordre. Det skaber utryghed. Der mangler transparens på området, så patienter og sundhedspersonale lettere kan få indblik i, om det specifikke lægemiddel er tilgængeligt.  

Det er et skridt i den rigtige retning at fastholde ordningen om, at aktører skal indberette lagerstatus på kritisk medicin, men det er langt fra nok, mener Danske Patienter. 

Som talerør for patientforeningerne i Danmark må vi erkende, at det er særdeles vanskeligt at få indblik i status på forsyningssikkerhedsområdet. (…). Det er utrygt for patienterne, som ikke kan vide sig sikre på, om der er problemer med den medicin, de plejer at få, skriver Danske Patienter i høringssvaret. 

Danske Patienter mener, at der skal igangsættes et gennemgribende arbejde på området omhandlende både transparens i lægemiddellagerstatus, leverings- og forsyningssikkerhed samt medicinpriser. 

Til en start vil det kunne gøre en forskel for patienterne, hvis man sikrer bedre transparens, så det er lettere at gennemskue status på specifikke lægemidler for patienterne, og så man sikrer lettere adgang til oplysninger om forsyningsstatus for de læger, der ordinerer medicinen, skriver Danske Patienter. 

Læs hele høringssvaret her.