Tre nye anbefalinger til kloge valg i sundhedsvæsenet

Vælg Klogt
Papirfly

Undgå dobbelte blodprøver, lav færre diabeteskonsultationer og giv patienter rettidig palliation. Sådan lyder tre nye anbefalinger fra Vælg Klogt, som Danske Patienter står bag sammen med Lægevidenskabelige Selskaber.

Patienter og læger er enige om tre nye anbefalinger, der skal bidrage til, at sundhedsvæsenets ressourcer bliver brugt på det, der giver værdi for patienter. Det sker i regi af Vælg Klogt, som er startet af Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber i 2020, og som finansieres af Danske Regioner.

Dobbelte blodprøver er et udbredt problem

Den første anbefaling handler om, at man skal undgå at tage blodprøver, hvis et relevant prøvesvar allerede findes, eller hvis svaret ikke vil have betydning for patientens forløb.

Hvert år bliver der taget 75 millioner blodprøver i det danske sundhedsvæsen, og både danske og internationale erfaringer viser, at en del af dem er overflødige.

I en spørgeskemaundersøgelse, som Vælg Klogt gennemførte i 2021, fortæller mange patienter, at de har oplevet at få taget unødvendige prøver – ofte i sektorovergange eller fordi sundhedspersoner ikke får kommunikeret sammen om patientens videre forløb.

Se anbefalingen om blodprøver

Patienter med livstruende sygdom skal have palliation til tiden

Den anden anbefaling handler om, at man skal undgå, at patienter med livstruende sygdom oplever unødig lidelse ved at sikre tidlig og systematisk vurdering af deres palliative behov.

Alzheimerforeningen er en af de patient- og pårørendeforeninger, der har været med til at udvikle palliationsanbefalingen. For foreningens medlemmer, som typisk bor på plejehjem i de sidste år af deres sygdomsforløb, er det oftere reglen end undtagelsen, at de må undvære palliativ behandling med smerte og ubehag til følge. 

Mennesker med demens kan lige som andre patienter med livstruende sygdom have behov for lindrende behandling, men mange får aldrig tilbuddet. Flere har fysiske og psykiske smerter, men i stedet for at få relevant palliation, får de stærk smertestillende medicin, der gør dem sløve og passive, siger Else Hansen, demensfaglig funktionschef i Alzheimerforeningen, til Vælg Klogt.

Også Kræftens Bekæmpelse har bidraget til udviklingen af Vælg Klogt-anbefalingen. Foreningen har i mange år været fortaler for, at sundhedsprofessionelle tager samtaler om patientens ønsker og behov, inden de bliver for dårlige.

Lindrende behandling er ikke forbeholdt tiden, lige inden patienten dør. Palliation er til for at fremme patientens livskvalitet, og den første samtale om lindringsmuligheder kan med fordel allerede tages, idet patienten får stillet diagnosen på livstruende sygdom, fortæller Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse, til Vælg Klogt.

Se anbefalingen om palliation

Diabeteskonsultationer skal ske ved behov

Den tredje anbefaling handler om at undgå unødvendige diabeteskonsultationer af personer med velbehandlet diabetes. I stedet bør man se på den enkelte patients behov for kontakt med ambulatorie eller læge.

Diabetesforeningen har bidraget til udviklingen af den nye anbefaling, og forskningschef Tanja Thybo er ikke i tvivl om, at det har stor værdi, når behandlingen bliver mere fleksibel og tager udgangspunkt i den enkeltes behov.

Mennesker med diabetes er ikke kun patienter i et sundhedsvæsen, men hele mennesker med arbejde, familie og fritidsinteresser, og vi skal bruge deres tid på en fornuftig og respektfuld måde, siger Tanja Thybo til Vælg Klogt.

Se anbefalingen om diabeteskonsultationer

Hvem er Vælg Klogt?

Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber er ophavsmænd til den danske Vælg Klogt-organisation, der i dag danner rammen om et fagligt stærkt partnerskab. Vælg Klogt er finansieret af Danske Regioner foreløbigt til og med 2024.

Vælg Klogt peger på områder i det danske sundhedsvæsen, hvor der bliver udført unødvendige undersøgelser, behandlinger eller procedurer, der ikke gavner patienter, og som i værste fald kan gøre mere skade end gavn.

Vælg Klogt udvikler anbefalinger til, hvad man bør undgå at gøre, og vi peger på løsninger til at skabe de nødvendige forandringer.

Læs mere her.