Tvunget medicinskift truer patientsikkerheden

Nyhed
none

Den 15. november træder nye regler for tilskud til en række lægemidler i kraft – men de nye regler risikerer at gå ud over patientsikkerheden.

Fra 15. november forsvinder det offentlige medicintilskud til 50 dyre blodtryksmidler og 21 mavesårspræparater. Det betyder, at 300.000 patienter skal skifte medicin mod en forventet besparelse på cirka 450 millioner kroner. 

Det er som udgangspunkt positivt, hvis flere patienter kan behandles ligeså godt med billigere medicin. Besparelserne kan komme patienter til gode andre steder i systemet. Men vi ved, at nogle patienter bliver utrygge og oplever bivirkninger ved et medicinskift, som gør at de holder op med at tage deres medicin. Derfor er det helt afgørende, at man systematisk følger de patienter, som nu skal skifte medicin, og at man sikrer at informationen om ændringer når helt ud til den enkelte patient. Ellers kan det blive fatalt for patienten og dyrt for samfundet, udtaler Danske Patienters formand Lars Engberg.

Patientens egen læge har mulighed for at søge om enkelttilskud, så patienter kan fortsætte med samme medicin. Det kan lægen gøre, hvis han eller hun vurderer, at der er helt særlige grunde til, at behandlingen ikke kan ændres. I lægemiddelstyrelsens materiale målrettet patienterne vedrørende ændringerne, der træder i kraft d. 15. november, nævner man ikke muligheden for, at lægen på patientens vegne kan søge om enkelttilskud til at forblive på den nuværende medicin. Det er problematisk, fordi patienten så ikke aktivt kan bede om dette – og lægerne har forskellig praksis i forhold til hvornår de ansøger på patientens vegne.

Danske Patienter opfordrer patienterne til at spørge lægen om mulighed for bivirkninger. Vi vil nøje følge, hvordan Lægemiddelstyrelsens praksis er i forhold til at imødekomme lægernes ansøgning om enkelttilskud. Vi opfordrer desuden myndighederne til at sikre, at der er udarbejdet de relevante behandlingsvejledninger til læger og andet personale.