ViBIS holder workshop om patientkommunikation

Kompetenceudvikling
none

Formålet med workshoppen er at ruste læger til at forene kliniske retningslinjer med patientinddragende behandling.

I samarbejde med Region Hovedstadens Center for HR, efteruddannelse og kompetenceudvikling har ViBIS holdt to ens workshops for læger om Fælles Beslutningstagning, der er en model for patientkommunikation. Begge workshops varede tre timer og gav en grundig indføring i Fælles Beslutningstagning. Derudover fik lægerne redskaber til at anvende Fælles Beslutningstagning i praksis. Håbet er, at lægerne i en travl hverdag ved hjælp af modellen kan forene evidens med de særlige hensyn og overvejelser, som skal træffes i samarbejdet med den enkelte patient.

Fælles Beslutningstagning spiller især en rolle, når der ikke er et oplagt behandlingsvalg. I de situationer giver modellen, eventuelt suppleret med diverse beslutningsstøtteredskaber, en metode til at sikre, at patientens præferencer bliver kortlagt, samtidig med at patienten deltager aktivt i at træffe beslutninger om sin behandling.

Praktisk træning i Fælles Beslutningstagning

I alt 30 læger, heraf 11 praktiserende læger, deltog i de to workshops, som blev afholdt på Gentofte Hospital. Lægerne fik i begge workshops mulighed for at afprøve de præsenterede teknikker og redskaber i form af små rollespil i grupper. Det resulterede i positive tilbagemeldinger fra flere deltagere, som mente, at de var blevet mere opmærksomme på at fortælle systematisk om fordele og ulemper ved alle behandlingsmuligheder, og på at gøre det mere klart for patienterne, at der skal træffes et valg.

De positive tilbagemeldinger bekræfter nogle af de fordele, der er ved at anvende Fælles Beslutningstagning. Undersøgelser viser, at patienter som har været inddraget i at træffe beslutninger om deres behandling har mere viden og en mere realistisk opfattelse af fordele og ulemper ved behandlingen, er mindre usikre på, hvad der er det rigtige behandlingsvalg, ikke i lige så høj grad skifter holdning og i mange tilfælde også er mere tilfredse med den valgte behandling.