Voxpop: Inddragelsespiloterne får ordet

Interview
none

Hvorfor vil man gerne være inddragelsespilot – og hvad får man konkret med hjem fra ViBIS' workshop?

ViBIS uddanner løbende inddragelsespiloter, der kan gå forrest i lokale projekter. Men hvorfor vil man gerne være inddragelsespilot – og hvad får man konkret med hjem fra workshoppen? Det har vi spurgt fire deltagere om.

"Jeg er her for at få ny inspiration"

inddragelsespilot_tove.jpg

Mit arbejde på hospitalet handler om brugerinddragelse. Så jeg er her for at få et større indblik i metoder og viden på området – få ny inspiration. Desuden er workshoppen en god mulighed for at få sparring i forhold til brugerinddragelse.

Hvad tager du med herfra?

Mest det med inspirationen. Mere konkret i forhold til mit arbejde er det en plan for strategi vedrørende brugerinddragelse og mere viden på området – altså søge ny litteratur. Det fik vi også en lektion i at gøre på workshoppen.

Hvordan kan du bruge workshoppen fremover?

Jeg kan bruge brugerinddragelsesmetoder som redskaber i hverdagen og være mere bevidst om, hvilken metode jeg kan bruge i den pågældende situation. Så det er nødvendigvis ikke i forhold til at lære nye metoder, men inspiration til ikke at bruge samme metode hver gang. Desuden tager jeg med herfra, at der findes en masse litteratur på området, hvor jeg kan søge ny viden.

"Der er behov for brugerinddragelse i hospitalsvæsenet"

indragelsespilot_helene.jpg

Jeg er her i dag, fordi jeg gerne vil diskutere, hvad vi forstår ved brugerinddragelse i logopædien. Jeg vil gerne have det italesat i mit fag og få sat mere fokus på brugerinddragelse i forhold til pædagogisk praksis.

Hvad tager du med herfra?

At det bliver en spændende udfordring at gå i dialog og skabe forandring i logopædien i forhold til brugerinddragelse. Derudover er jeg blevet overbevist om, at det er på sin plads med brugerinddragelse, og at der er behov for brugerinddragelse i hospitalsvæsenet.

Hvordan kan du bruge workshoppen fremover?

Jeg kan bruge workshoppen i forbindelse med feedback på et projekt med henblik på at forandre udredningspraksis og varetage første møde med en patient.

Jeg skal hurtigt hjem og tænke videre over workshoppen, og hvad der videre skal ske.

"Vi skal i gang med indledende overvejelser om brugerinddragelse"

indragelsespilot_lene.jpg

Jeg er her hovedsageligt for at få inspiration til brugerinddragelse. Vi er tre af sted fra samme afdeling og vores afdelingssygeplejerske sagde, at det ville være en god ide, hvis vi tog af sted til workshoppen og fik inspiration.

Hvad tager du med herfra?

Frustration, men også inspiration. Man kan sige, at vi på vores afdeling ikke er dér, hvor andre lyder til at være. Vi skal nemlig først til at gå i gang med indledende overvejelser vedrørende et brugerinddragelsesprojekt nu.

Hvordan kan du bruge workshoppen fremover?

Det ved jeg ikke. Det skal jeg hjem og tænke nærmere over og lade tankerne summe for at få overblik over alle de nye informationer.

"Jeg er her for at få mere fokus på brugerinddragelse"

indragelsespilot_lotte.jpg

Jeg deltager i workshoppen for at få mere fokus på brugerinddragelse. Jeg er souschef på min afdeling og skal være med til at implementere brugerinddragelse – som en slags tovholder. Jeg har været på kursus før, så jeg er her for at søge mere viden og finde ud af, hvilken metode der passer til hvilket område.

Hvad tager du med herfra?

Jeg føler mig udfordret. Det er ikke nogen let opgave. Det kræver en del viden og indsigt i arbejdet med brugerinddragelse for at gøre det godt. Men vi fik et indblik i, hvad man skal passe på, da ViBIS gennemgik de typiske faldgruber. I det hele taget har jeg fået indblik i, at der er forskellige metoder til brugerinddragelse. ViBIS fik det til at lyde som om, man ikke behøver starte på et højt niveau.

Hvordan kan du bruge workshoppen fremover?

Som en reminder på metoder. Jeg er blevet afklaret med, hvorfor vi skal inddrage patientens meninger i et forløb, og hvad vi på afdelingen kan udvikle og gøre bedre i forhold til vores eksisterende projekt. Andres erfaringer og sparring er også rart at få med.

Vil du også være inddragelsespilot? Læs mere om workshoppen her.

Læs også

► Sådan bruger inddragelsespiloter uddannelsen

Bliv inddragelsespilot

ViBIS udbyder en række workshops om brugerinddragelse.

Målet med workshopforløbene er at gøre deltagerne til inddragelsespiloter, så de kan bære deres nye viden om inddragelse videre på deres arbejdspladser.

Læs mere om workshopforløbene her.

Hvad er en inddragelsespilot?

none

I denne korte video fortæller projektleder Josine Legêne om, hvad det vil sige at fungere som inddragelsespilot på sin arbejdsplads.

Se videoen her.

Værktøjer til brugerinddragelse

ViBIS har udviklet og valideret redskaber og værktøjer, der understøtter brugerinddragelse i praksis. 

Værktøjerne er både til at understøtte metoderne fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling, ligesom der også er måleredskaber, der kan bruges som indikator for inddragelse.

Find værktøjskassen her.

Anvendelse af PRO-data

I projektet Program PRO har ViBIS i samarbejde med Trygfonden udarbejdet en rapport om, hvordan patientrapporterede oplysninger kan bruges i kvalitetsudviklingen af sundhedsvæsenet.

Download rapporten her.