Sundhedsaftaler

Sundhedsaftaler er et vigtigt redskab til at skabe bedre sammenhæng for patienter gennem deres behandlingsforløb – fra diagnosticering til endt rehabilitering.

Sundhedsaftalerne mangler i dag kvalitetsmål, som kan følge og dokumentere kvaliteten af indsatser på tværs af sektorgrænser. Sundhedsaftaler skal være konkrete, forpligtigende, vidensbaserede og evalueres systematisk. Patienters viden skal systematisk inddrages i udarbejdelse og den løbende revidering af sundhedsaftaler.

1,7 millioner danskere lider i dag af en kronisk eller længerevarende lidelse og mere end 50 procent af disse har flere diagnoser og har behov for behandlingsydelser på tværs af specialer og sektorer. Det er derfor helt nødvendigt at skabe et solidt og forpligtende grundlag for samarbejde og koordinering mellem de centrale aktører i sundhedsvæsenet.

Sundhedsaftalerne skal sikre aftalegrundlaget for, at patientforløb præges af kontinuitet, sammenhæng og høj faglig kvalitet. Kvaliteten skal sikres gennem systematisk opfølgning. Derfor skal man i sundhedsaftalerne forpligtes til at monitorere kvaliteten af de effekter aftalerne skal have i praksis – gennem kvalitetsmål, som dels skal afspejle evidensbaseret viden og dels være ens på tværs af regioner, så man kan sikre et solidt grundlag for sammenligning og vidensudvikling.

Det er dokumenteret, at patienter har et anderledes perspektiv end fagfolk og administratorer på blandt andet kvalitet og dermed kan bidrage med ny viden til kvalitetsudvikling. Danske Patienter har store forventninger til de nye patientinddragelsesudvalg, da de skal være med til at sikre, at patienters viden og erfaringer bliver inddraget.

Patientrapporterede oplysninger

I projektet Program PRO har ViBIS i samarbejde med Trygfonden arbejdet med, hvordan patientrapporterede oplysninger kan bruges i den enkelte behandling og i kvalitetsudviklingen af sundhedsvæsenet.

Læs mere om projektet her.