Hvem har bolden?

Det er nemt at glemme de elever, som ikke er fysisk tilstede i klassen. Med denne bold, som er sjov at udfylde, får klassen et redskab til at huske at holde kontakten til dem, som er fraværende.

Fravær på grund af sygdom er en del af hverdagen i skolen – men for børn med kronisk sygdom er det en særligt stor udfordring. Fraværet varer typisk i længere tid og det er med til at ødelægge deres tilknytning til klassen.

De føler sig hurtigt glemt og uden for fællesskabet, og det er følelser, som kan gøre det ekstra svært at vende tilbage til klassen efter en periode med fravær. Nogle børn beskriver det som at skulle starte i en helt ny klasse.

Derfor er det vigtigt med løbende kontakt til de klassekammerater, som ikke er fysisk tilstede. Og med dette redskab bliver det både sjovere og nemmere at huske på det. Download bolden her.

Sådan gør I

  • Print en bold ud til hver elev.
  • Eleverne skriver navn og sætter et foto på eller laver en tegning af sig selv.
  • Klip boldene ud og laminér dem.

Når der er sygdom i klassen, skal den pågældende elevs bold hænges synlig i klassen – for eksempel på tavlen. Klassekammeraterne skiftes nu til at "have bolden" og dermed ansvaret for at kontakte den fraværende elev. Det skal ikke være en fast makker, men gå på tur – på den måde sikrer man, at alle bliver kontaktet af alle, og at det er en del af kulturen i klassen.

Eksempel

Sofie er fraværende, så hendes bold hænges op på tavlen. Ved siden af bolden skriver I ugedagene og hvem der skal kontakte hende hvornår – for eksempel Peter om tirsdagen og Jeppe om torsdagen. Når Peter og Jeppe har udført opgaven – at kontakte Sofie – får de et flueben.

Hvordan skal man kontakte?

Afhængigt af klassetrin er der forskellige måder at kontakte på. I det større klasser kan det være en SMS, en Snapchat eller en besked på Messenger, mens det i de mindre klasser kan være en god idé at læreren hjælper med at skrive en hilsen på Intranettet eller laver et fysisk brev med tegninger.

Det kan være en god idé, at klassen tager en snak om, hvordan I generelt skal støtte dem, der har det svært – og hvordan I sikrer, at ingen føler sig udenfor. Til det har Skole for mig udviklet en plakat, hvor I kan skrive jeres aftaler ned. Find plakaten her.