Danske Patienter anbefaler

Uligheden i sundhed er stigende og kalder på politisk handling her og nu. Alle borgere bør have lige muligheder for et godt helbred, lige adgang til sundhedsydelser og lige chancer for at få den rette behandling.

Hvor du kommer fra, hvor du bor, hvilken uddannelse du har – det bør ikke betyde noget for dine chancer for et godt helbred. Men det gør det. Har man en kort uddannelse, har man statistisk højere risiko for sygdom, end hvis man har en lang uddannelse, og konsekvenserne af sygdom rammer én hårdere. 

Det kan skyldes, at man har sværere ved at navigere i sundhedsvæsenets organisering, har svært ved at regne ud, hvad der er relevant at sige i en konsultation, eller måske har man alt for mange kilometer til behandlingsstedet. Det kan også være, at man bor i en kommune, hvor ventetid til specialiseret behandling er meget længere end i andre kommuner. 

Vi risikerer alle at være udsatte i vores møde med sundhedsvæsenet. Uanset vores position uden for sundhedsvæsenet kan vi blive ramt af chok, når vi får en diagnose, eller magtesløshed, når vi ikke kan leve det liv, vi plejede at leve.

Bliver der ikke taget hånd om den enkelte patient, kan det blive dyrt — både for patienten, der får en dårligere livskvalitet og levere i kortere tid, men også for samfundet, der får øgede behandlingsudgifter og mindre indtægter fra de, der er for syge til at arbejde.

Ulighed i sundhed vedrører os alle, og reduktion af ulighed er en målsætning, der bør stå højt på den politiske dagsorden.

Danske Patienters anbefalinger

Social variabel i kvalitetsarbejde

Regeringen skal sammen med Danske Regioner og KL indføre en social variabel i det rutinemæssige kvalitetsarbejde.

Afrapportering af data

Data om social ulighed i sundhed skal afrapporteres på aggregeret niveau som led i det nationale kvalitetsprogram.

Vidensfora

Myndighederne skal etablere fora, hvor den bedst tilgængelige viden om social ulighed i sundhed bliver indsamlet og udbredt til sundhedsvæsenets aktører.

Systematisk inddragelse

Regeringen, Danske Regioner og KL skal sikre systematisk inddragelse af patienter og pårørende i de enkelte behandlingsforløb.

Faglige retningslinjer

Regeringen skal indføre faglige retningslinjer, som sikrer kvaliteten af patientforløb, også på tværs af sektorer. Og der skal sikres løbende monitorering.

Læs anbefalingerne i deres fulde længde.

Danske Patienter har i forlængelse af anbefalingerne lavet to politiske indspil, der udfolder problemerne vedrørende geografisk og social ulighed.

Læs mere om vores politiske indspil til geografisk ulighed og social ulighed.