Beslutningsstøtteværktøj: Operation eller træning?

Ind i mellem er operation ikke den eneste løsning – patienter kan også genoptræne sig raske. Men hvad er den bedste løsning? Dette beslutningsstøtteværktøj hjælper til at træffe det rigtige valg.

Operation med genoptræning efterfølgende eller genoptræning uden operation. Det er de to muligheder, som patienter med korsbåndsskade har på Idrætsklinikken på Aarhus Universitetshospital.

idraetsklinikken_vaerktoej.jpg

For at hjælpe patienterne til at træffe den beslutning, der er bedst for dem, har afdelingen udviklet et beslutningsstøtteværktøj.

Værktøjet skal bruges i samarbejde med en læge og besvarer en række "ofte stillede spørgsmål" – for eksempel hvordan de forskellige behandlingsformer påvirker patientens arbejdsevne.

For hvert spørgsmål giver værktøjet et svar for begge behandlingsformer.

På den måde kan patienten få det bedst mulige sammenligningsgrundlag og på den baggrund beslutte, hvilken behandlingsform der er den bedste i forhold til patientens samlede situation, hverdag og præferencer.

Værktøjet er udviklet i forbindelse med ViBIS' projekt Det Brugerinddragende Hospital.

To metoder til inddragelse

Fælles beslutningstagning er en metode, hvor den sundhedsprofessionelle deler sin sundhedsfaglige viden med patienten, og patienten deler sin viden om sit liv med sygdommen og sine præferencer med den sundhedsprofessionelle. Gennem dialog skal de to parter sammen finde frem til, hvilken behandling der er bedst for patienten.

Læs mere om fælles beslutningstagning her.

Brugerstyret behandling er en metode, hvor patienten i samråd med den sundhedsprofessionelle er med til at beslutte, hvornår kontrolbesøg og indlæggelser skal placeres i behandlingsforløbet. Det kan også omfatte eventuelle monitorerings-, behandlings- og plejeopgaver, som patienten selv kan og vil varetage.

Læs mere om brugerstyret behandling her.