Brugerstyret behandling – er kontrolbesøg nødvendigt?

Her er et eksempel på skemaer til brugerstyret behandling, som patienter og sundhedsprofessionelle kan bruge til at vurdere, om det er nødvendigt med behandling eller ej.

Visse patientgrupper med kroniske sygdomme har behov for jævnlige kontroller eller behandling på hospitalet. Men hvornår er der egentlig reelt behov? Det skal patienter med spiserørsforsnævring selv vurdere på Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Som et led i ViBIS’ projekt Det Brugerinddragende Hospital har afdelingen arbejdet med metoden brugerstyret behandling. De valgte patientgruppen med spiserørsforsnævring, fordi det er en patientgruppe, som med jævne mellemrum kommer til afdelingen for at få foretaget udvidelser af spiserøret – et simpelt og kort indgreb, men som med både forberedelse og ventetid før og efter indgrebet kunne betyde, at patienterne tilbragte lang tid på hospitalet.

► Se videoen fra TV2 Østjylland om projektet på Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling

Sparer tid for både patienter og personale

Før afdelingen arbejdere med brugerstyret behandling blev patienterne indkaldt til udvidelse af spiserøret med faste intervaller. Med brugerstyret behandling skal patienterne selv vurdere, om det er tid til at få foretaget udvidelsen. Samtidig har afdelingen tilrettelagt arbejdet på en ny måde, som gør processen på hospitalet hurtigere. Det har vist sig at spare både patienter og personale for tid.

For at klæde både patienter og personale på til de nye arbejdsgange har afdelingen udviklet to skemaer – et til patienter og et til sundhedsprofessionelle.

Skemaerne er udviklet specifikt til patientgruppen med spiserørsforsnævring, men principperne kan alligevel inspirere til, hvordan man med tilpasninger kan anvende dem på andre patientgrupper. 

To metoder til inddragelse

Fælles beslutningstagning er en metode, hvor den sundhedsprofessionelle deler sin sundhedsfaglige viden med patienten, og patienten deler sin viden om sit liv med sygdommen og sine præferencer med den sundhedsprofessionelle. Gennem dialog skal de to parter sammen finde frem til, hvilken behandling der er bedst for patienten.

Læs mere om fælles beslutningstagning her.

Brugerstyret behandling er en metode, hvor patienten i samråd med den sundhedsprofessionelle er med til at beslutte, hvornår kontrolbesøg og indlæggelser skal placeres i behandlingsforløbet. Det kan også omfatte eventuelle monitorerings-, behandlings- og plejeopgaver, som patienten selv kan og vil varetage.

Læs mere om brugerstyret behandling her.