Mål om patienten har fået indflydelse på behandlingen

Hvordan undersøger man, om fælles beslutningstagning faktisk har fundet sted? Det kan spørgeskemaet SDMQ9 hjælpe med.

Når sundhedsprofessionelle anvender metoden fælles beslutningstagning i samtaler med deres patienter, er der en række trin, som de skal gå igennem. Patienten skal have at vide, at der skal træffes et valg i deres behandling, og de skal inviteres til at deltage i beslutningsprocessen. Valgmulighederne skal gennemgås grundigt, og patienten skal have mulighed for at overveje, hvad der passer bedst til hans/hendes præferencer. Den endelige beslutning træffes i fællesskab med de sundhedsprofessionelle.

Har du spørgsmål?

Spørgsmål til den danske version af SDMQ9 kan rettes til Mette Hulbæk på Sygehus Sønderjylland: mette.hulbaek@rsyd.dk

Spørgeskemaet SDMQ9 er udviklet af tyske forskere til at måle i hvor høj grad patienter faktisk bliver inddraget i beslutningsprocessen. Skemaet er oversat til dansk og valideret af Sygehus Sønderjylland, Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Syddansk Universitet.

Skemaet består af ni udsagn, der fokuserer på de centrale elementer i fælles beslutningstagning. Patienterne skal vurdere i hvor høj grad, de er enige i det enkelte udsagn. Til sammen giver patietens svar et indblik i, om han/hun har oplevet fælles beslutningstagning.

Du kan hente SDMQ9 her.