Beslutningskvalitet ved behandling af diskusprolaps

Bliver beslutninger om behandling af diskusprolaps bedre, når patienter inddrages gennem fælles beslutningstagning? Det kan du måle.

Hvad er en god beslutning? To aspekter er særligt vigtige, når patienter inddrages i beslutninger om behandling.

  1. At patienten har forstået, hvilke behandlingsmuligheder der er tilgængelige, og hvad de indebærer, så han eller hun er i stand til at træffe en beslutning på et informeret grundlag. 
  2. At den beslutning, patienten ender med at træffe, faktisk stemmer overens med dét, der er vigtigt for ham eller hende.

Internationalt er der udviklet en række redskaber, der kan måle kvaliteten af en beslutning – heriblandt de meget anvendte Decision Quality Instruments, som er udviklet ved Massachusetts General Hospital i USA. 

Disse måleredskaber er udviklet til valg i behandling af specifikke diagnoser og indeholder derfor spørgsmål om behandlingernes effekter og bivirkninger, så man kan vurdere, om patienten har tilstrækkelig viden om behandlingsmulighederne.

Et af disse redskaber – til valg af behandling for diskusprolaps – er nu blevet oversat til dansk og valideret af Center for Rygkirurgi og Forskning ved Sygehus Lillebælt. 

Hvordan er redskabet opbygget?

redskab_diskus.png

Redskabet består af tre dele:

  • Seks spørgsmål om, hvad der er vigtigt for patienten i forhold til behandling.
  • Fem vidensspørgsmål om effekter af behandlingsmulighederne.
  • Syv spørgsmål om patientens oplevelse af samtalen med sundhedspersonalet om behandlingsvalget.

Redskabet er specifikt udviklet til måling af beslutningskvalitet ved valg af behandling for diskusprolaps og kan derfor kun anvendes i sin nuværende form til dette behandlingsområde.

Det kan dog give inspiration til udvikling af lignende måleredskaber til andre behandlingsvalg.

Find redskabet her.