Aktivitetsbarometer

Hvor aktive er patienterne i deres dialog med det sundhedsfaglige personale? Det kan du måle med aktivitetsbarometeret, der nu er tilpasset og valideret af Syddansk Universitet.

I samarbejde med patienter og eksperter i patientinddragelse og patientsikkerhed, udviklede og pilottestede ViBIS aktivitetsbarometret, som er et skema til registrering af, hvad patienter spørger sundhedsfagligt personale om, og hvordan de stiller disse spørgsmål.

Udviklet af ViBIS

Måleredskabet blev oprindeligt udviklet af ViBIS i forbindelse med Dansk Selskab for Patientsikkerheds kampagne Hej Sundhedsvæsen.

Kampagnen havde som mål at få patienter og pårørende til at deltage mere aktivt i samtaler med sundhedsprofessionelle.

Måleredskabet blev testet på tre forskellige hospitalsafdelinger, hvor videooptagelser af i alt 30 konsultationer blev vurderet ud fra redskabet af to observatører. Efter de første fem konsultationer blev måleredskabet tilrettet, da der var en del uoverensstemmelser mellem de to observatørers tolkninger af patienternes adfærd og spørgsmål.

Efterfølgende har klinisk sygeplejespecialist ved Kolding Sygehus, Helle Poulsen, videreudviklet og valideret måleredskabet som en del af sin masterafhandling ved Syddansk Universitet.

Validering

Er du nysgerrig på processen bag valideringen af redskabet?

Læs artikel om arbejdet her.

På baggrund af en gennemlytning af 18 lydoptagelser af samtaler mellem patienter og sundhedsprofessionelle blev måleredskabet og vejledningen i, hvordan det anvendes, revideret og valideret.

Baggrund

Forskning viser, at patienter, der deltager aktivt, føler sig mere trygge, og kan bidrage til at forebygge fejl og misforståelser.

Der findes allerede en række redskaber, der kan bruges til at måle både patienters og sundhedsprofessionelles opfattelse af, hvor meget patienter deltager – for eksempel i forhold til beslutninger omkring behandlingen. Men disse mål er meget subjektive, og derfor behæftet med stor usikkerhed.

Der findes nogle få redskaber, der kan vurdere den sundhedsprofessionelles adfærd – for eksempel gennem observationer eller videooptagelser. Men disse registrerer typisk ikke patientens adfærd – og hvis de gør, måler de ofte kun isoleret på, om patienterne søger indflydelse på behandlingsbeslutninger.

Der findes således meget få måleredskaber, som udelukkende måler patientens adfærd, og som medtager forhold, der bidrager til patientsikkerheden.

Det færdige redskab samt kodevejledningen kan hentes her.