Høringsfrister bliver kortere og kortere

Nyhed
none

Ny undersøgelse viser, at antallet af høringssager med en frist på syv dage eller mindre er tredoblet siden 2003.

Antallet af høringssager med en meget kort frist på syv dage eller derunder er tredoblet siden 2003. Det viser en undersøgelse, som Advokatsamfundet har foretaget. Undersøgelsen rejser på ny kritik af de korte høringsfrister – og det glæder Danske Patienter, der tidligere har stillet skarpt på problemet.

Ifølge Advokatsamfundet betyder de korte høringsfrister, at høringsparterne ikke kan nå at reagere. Det efterlader dem med en fornemmelse af, at man egentlig ikke er interesseret i at høre, hvad de har at sige, og det er et stort problem for både retssikkerheden og kvaliteten af lovforslagene.

Som organisation med 17 medlemsforeninger og 79 patientforeninger nikker Danske Patienter genkendende til problemerne med de korte frister, der gør det umuligt at nå at indhente den nødvendige viden, der skal sikre lovforslagets faglige kvalitet.

Et gennemarbejdet og grundigt høringssvar kræver som minimum de anbefalede fire uger, men både den tidligere og den nuværende regering har ikke formået at løse problemet, selvom mange – her iblandt Danske Patienter – har kritiseret de korte frister flere gange.

Korte frister får konsekvenser

Konsekvensen er ifølge Danske Patienter, at organisationerne må bruge deres kræfter på at påvirke væsentlige beslutninger efter fremsættelse af et lovforslag – en praksis, der hverken fremmer Folketingets proces eller kvaliteten af de fremsatte love.

Danske Patienter har derfor tidligere opfordret til at der bliver fremsat et lovforslag målrettet god lovkvalitet, der skal sikre de tidsmæssige rammer for det lovforberedende arbejde.

Hvordan bliver problemet løst?

I forlængelse af undersøgelsen kommer Advokatsamfundet også med deres eget bud på, hvordan de korte frister kan undgås, og politikerne er ifølge Politiken ikke helt afvisende over for ideen.

Advokatsamfundet foreslår blandt andet, at et lovforslag først skal kunne førstebehandles, når det har været i ekstern høring, så lovforslaget slet ikke kan vedtages, før det har været i høring.

Danske Patienter håber, at politikernes erkendelse af problemet og den foreløbige positive respons på Advokatsamfundets forslag betyder, at problemet bliver taget alvorligt på Christiansborg, så den anbefalede frist på minimum fire uger frem over bliver overholdt.

Se hele Advokatsamfundets undersøgelse fra side 24-28 her.

Fakta

Om undersøgelsen:

  • Undersøgelsen omfatter 3606 sager fra 2003-2013.
  • 30 procent af høringssagerne i undersøgelsen er lovforslag, resten er bekendtgørelsesudkast, EU-regulering med mere.
  • Den procentvise andel af høringssager med frist på syv dage eller mindre er størst i 2009-2012

Kilde: Undersøgelse: Folketinget lovgiver udenom høringsparterne

Læs mere

Korte høringsfrister truer demokratiet. 

Korte høringsfrister får igen kritik.